U Kifinom Selu kod Nevesinja još nije počela nastava za učenike od šestog do devetog razreda, jer roditelji ne žele da njihova djeca pohađaju kombinovana odjeljenja.

Smatraju da su zaslužili da imaju nastavu kao i druga djeca u višim razredima osnovne škole i da im se nastavnici posvećuju 45 minuta u toku jednog časa.

Ukoliko se problem ne rješi zaprijetili su da će djecu prepisati u matičnu školu „Risto Proroković“ u Nevesinju, kojoj pripada i ovo područno odjeljenje.

U OŠ „Risto Proroković“ navode da su pokušavali da i ove školske godine u područnom odjeljenju Kifino selo organizuju nastavu bez kombinovanih odjeljenja, ali da zato nisu mogli dobiti saglasnost od resornog ministarstva.

– Tražili smo posebna odjeljenja, ali je to nije bilo zakonski nemoguće, pošto od pet do devet razreda imamo 28 učenika u školi u Kifinom selu, a najmanje mora biti 36 đaka da ne bi bilo kombinovanih odjeljenja. Ovo je prva školska godina da se kombinuju odjeljenja u predmetnoj nastavi, a lani smo to nekako izbjegli pošto smo imali 32 đaka – kaže za Srpskainfo direktorka škole Mara Šaran.

Ona dodaje da su roditelji prvi dan škole kada su saznali za ovu novinu povukli djecu iz škole, da je sa njima razgovarala i o tome je obaviješteno resorno Ministarstvo prosvjete RS.

U ovoj školskoj godini u školi u Kifinom selu trebala su biti formirana dva kombinovana odjeljenja u predmetnoj nastavi, jedno za učenike šestog i sedmog, a drugo za učenike osmog i devetog razreda, prenosi Srpskainfo.

(BN TV)