Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine i potpredsjednik PDP-a prokomentarisao je tri glavna pitanja trenutno u BiH, a to su Izborni zakon, potencijalne nove članove Predsjedništva u BiH i novog lidera Republike Srpske.

“U Republici Srpskoj je situacija jasna. Mislim da će Ivanić, koji je zajednički kandidat Saveza za promjene, ponovo pobijediti 7. oktobra. Atmosfera u javnosti pokazuje da bi svaki drugi ishod bio iznenađenje. Halabuku je podigao Dodik, koji je sebe najavio kao kandidata, koji ima 150.000 glasova viška. Ta priča se istopila, vidjelo se da je to probni balon koji je imao za cilj da poljulja samopouzdanje”, izjavio je Igor Crnadak.

Što se tiče izbora predsjednika Republike Srpske – smatra da je situacija jasna, odnosno da će pobijediti Vukota Govedarica, kandidat Saveza za promjene i lider SDS-a.

Što se tiče izbora za članove Predsjedništva BiH, ministar Crnadak je rekao da je u FBiH situacija do te mjere konfuzna da je teško dati odgovor i da je tu mnogo nepoznanica.

“Izborni zakon – nemam pojma kako će se to završiti. Znam da BiH u mnogim stvarima zaostaje za visokim demokratskim standardima, ali redovnost izbora, tačan datum i redovna, uspješna, ponekad usporena – implementacija izbora – to imamo”, izjavio je Crnadak.

(BN)