Poštovani predsedniče Aleksandre Vučić

U ime naših hercegovačkih udruženja u Srbiji želim da Vam se zahvalim i čestitam što ste našli vremena i pokazali puno dobre volje i ljubavi i posetili naš zavičaj – srpsku Hercegovinu.

Time ste još jednom dokazali privrženost Republici Srpskoj i senzibilitet koji pre Vas, nije pokazao nijedan naš državnik. Verujem da ste se i u neposrednom kontaktu sa građanima Hercegovine mogli uveriti koliku pažnju, popularnost i ljubav imate na humskoj zemlji, koju mi sa ponosom zovemo – Vojvodstvo Svetog Save.

Ono što nas posebno raduje je činjenica da ste, za razliku od mnogih koji samo pričaju, zaista velikodušno pomogli Hercegovinu. Time se i mi, kao građani Srbije, osećamo počašćeno, jer ste uslišili i naše molbe iskazane u nekoliko pisama koje smo Vam u prethodnom periodu uputili.

Posebno Vam se zahvaljujemo što ste značajna sredstva planirali za dionicu puta Gacko – Foča, koji je potpuno devastiran a čiju smo važnost često isticali u dopisima .

Verujem da ste se, pažljivo slušajući svoje domaćine, maksimalno trudili da ispunite svaku želju, što govori i konačna suma opredeljena za najjužniji dio Srpske.

Obzirom da u okviru obećane pomoći ima dovoljno prostora, mi kao građani Republike Srbije bi zamolili da se pokaže solidarnost prema najnerazvijenijim opštinama u Hercegovini, koje se zaista bore za goli opstanak.

Tu pre svega mislimo, na naše rubne opštine Ljubinje, Berkoviće i Kalinovik, koje predstavljaju južnu kapiju ne samo Hercegovine i Republike Srpske, nego i celokupnog srpstva. Takođe, stiče se utisak da je, zbog vladavine drugačije političke opcije, nepravedno zapostavljeno i Gacko. Ova opština se već tri decenije muči da završi veličanstvenu crkvu Sv.Trojice i gradi spomenik palim borcima u poslednjem ratu. Takođe, pomoć bi značila i našem udruženju Srba iz Konjica koja sopstvenim snagama obnavlja crkvu Svetog Vasilija Velikog u Konjicu.

U ovom teškom vremenu moramo se izdići iznad uskih partijskih i lokalnih interesa i na krajnje korektan način sagledavati celokupnu ekonomsku situaciju, kako bismo u okviru datih mogućnosti najbolje zadovoljili potrebe naroda, koji teško preživljava, ali na najbolji mogući način baštini srpski jezik, čuva našu srpsku tradiciju i svetosavsku i svetovasilijevsku vjeru pravoslavnu.

Svojim dosadašnjim radom, jasno ste pokazali svakom samosvesnom Srbinu koliko je važna kultura sećanja. Na žalost, mi smo sami najčešće krivi što ne poklanjamo pažnju mučeničkim Prebilovcima – najstradalnijem selu u Evropi u Drugom svetskom ratu. Tamo je započeta izgradnja parohijskog doma, ali stalo se zbog nedostatka sredstava. Mnogi potomci žrtava ustaškog genocida danas žive u Srbiji, pa i širom sveta, ali svoje kuće i zemlju nikad nisu prodali, nego su je poklonili našoj Svetoj crkvi. Te njihove oronule kuće mogle bi se, uz nešto novca obnoviti za smeštaj hodočasnika kojih će svakim danom biti sve više. Mislimo da se mora naći prostora da se iz predložene sume izdvoji odgovarajući iznos i za obnovu ovog stradalničkog sela, inače jedine srpske kompaktne enklave u Dolini Neretve. Prebilovcima bi time bilo omogućeno da budu jako posećeni i dobili bi značaj, koji danas u Evropi imaju češke Lidice.

Uputili smo molbu predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i srpskom članu Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću da se pronađe način da se Prebilovci zaštite i proglase Memorijalnim centrom. Pomoć Srbije značila bi, ne samo privođenje kraju jednog velikog projekta, već bi bila veliko ohrabrenje povratnicima u Dolini Neretve.

Poklanjajući se Svetim Prebilovačkim Novomučenicima naš narod i pravoslavni vernici jasno bi stavili do znanja celom svetu da poštujemo svoje ogromne nevine žrtve i da se nikad ne odričemo našeg duhovnog prostora.

 

Molim Vas, da ovo pismo, uz najdublju i najiskreniju zahvalnost za sve što ste uradili za Hercegovinu, shvatite krajnje iskreno i dobronamerno.
U očekivanju razumevanja, srdačno Vas pozdravljamo,

Svetozar Crnogorac, predsednik udruženja ,, Klub Gačana “ u Beogradu
i potpredsednik Koordinacionog odbora hercegovačkih udruženja u Srbiji