Remont Rafinerije nafte u Brodu bi trebao biti završen polovinom naredne godine, rekao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva na Aktuelnom času Narodne skupštine RS.

Đokić je ponovio ranije tvrdnje da su dobijene garancije najviših organa Rusije da se Zarubežnjeft, vlasnik Optima grupe i Rafinerije nafte, neće povući iz RS, te da je o tome on razgovarao sa Aleksandrom Novakom, ministrom energetike Rusije, a da je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, dobio slične garancije od strane Dmitrija Medvedeva, predsjednika Vlade Rusije.

Đokić je, s druge strane, rekao da je Rafinerija privatna kompanija i da ne može da utiče na to kako će oni poslovati, ali da su s njima u stalnom kontaktu, te da se čekaju rezultati istrage povodom nedavne havarije u tom naftnom postrojenju.

Polugodišnju gubitak Rafinerije nafte Bosanski Brod iznosi 55,8 miliona maraka, dok je akumulirani gubitak dostigao iznos od čak 677,9 milona KM.

U financijskom izvještaju objavljenom na Banjalučkoj burzi, o poslovanju tog poduzeća u ruskom vlasništvu, navodi se da su ukupni prihodi Rafinerije nafte 30. jula ove godine smanjeni su za 52,6 miliona KM u odnosu na isto razdoblje lani.  Rashodi su istovremeno bili 59,8 miliona KM manji maraka manji u odnosu na godinu prije.

Brodska Rafinerija nafte je na kraju prvog polugodišta zapošljavala 852 radnika, što je smanjenje za 74 u odnosu na isto razdoblje 2018.

(S.B.)