Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) LJubiša Krunić, smatra da Vlada Republike Srpske na prvoj narednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske treba u dnevni red uvrstiti prijedlog raspuštanja Skupštine opštine Rudo s obzirom na neuspješnost sprovedenog postupka opoziva načelnika Rate Rajaka.

Krunić je, u vidu poslaničkog pitanja, još 11. juna koje glasi “Da li Vlada ima prijedlog za raspuštanje SO Rudo, da li ga je uputila u NS RS obzirom da je to zakonska obaveza i kada će biti na dnevnom redu NS RS?” podsjetio predstavnike institucija Republike Srpske da je njihova zakonska obaveza da skupštinu, čija je većina izmijenjena u korist vladajuće koalicije, moraju raspustiti s obzirom da je Rajak zadržao povjerenje građana na referendumu 23.12.2018. godine a to se do sada nije desilo te to očekuje već na narednoj sjednici.

“S obzirom da se politička situacija u Rudom ništa nije promijenila poslije neuspješnog referenduma, promijenjene skupštinske većine predvođene SNSD – om protiv časnog, stručnog i odgovornog načelnika Rate Rajaka, protiv čijeg se opoziva izjasnilo 55 odsto glasača, pozivam institucije RS da što prije postupe po zakonu i raspuste skupštinu. Milorad Dodik je lično predvodio stranačku mašineriju za smjenu ovog načelnika izjavljujući u Rudom četiri dana prije referenduma da sve što je urađeno u ovoj opštini a što se odnosilo na započetu izgradnju Hidroelektrane “Mrsovo”, te da je to radila Vlada RS i on lično, da su obezbijedili investitora. Vidjeli smo kako je neslavno završilo sa H. E. “Mrsovo” kao što su završila i mnoga druga lažna obećanja vodeće koalicije. Sada bi tajkun Sardarov zbog neizvršenog koncesionog ugovora mogao da dobije “nagradu” u vrijednosti od 180.000.000 KM od Republike Srpske što nema nigdje na svijetu.

Krunić je naglasio da skupštinska većina u Rudom nije usvojila plan kapitalnih investicija, čime je nastala blokada 1.200.000 KM koje su trebale biti investirane u ovu namjenu.
“Bitno je naglasiti da je ovaj novac isključivo ostvaren uštedom, suficitom od prethodne godine u iznosu od 570.000 KM bez ikakvih kreditnih sredstava. Ovo smatram neprijateljskim činom protiv sopstvenog naroda i građana.”

(epbih.com)