– FG „Birač“ tražila izuzeće suda u Zvornku u sporu sa „Pavgordom“

– Vrhovni sud RS: Nije pružen nijedan dokaz iz kojeg bi se moglo zaključiti da Osnovni sud u Zvorniku ne može postupati objektivno

– Sajić: Izvršni postupak radi namirenja potraživanja „Pavgorda“ će biti nastavljen

Vrhovni sud Republike Srpske odbacio je zahtjev Fabrike glinice „Birač“ u stečaju za izuzeće suda u Zvorniku u sporu sa „Pavgordom“ iz Foče i na taj način omogućio nastavak izvršnog postupka koji je fočanska firma pokrenula protiv „Alumine“ s ciljem naplate 155 miliona KM potraživanja od Fabrike glinice, saznaje CAPITAL.

Nakon što je Osnovni sud u Zvorniku 28. marta ovo godine ponovo donio rješenje kojim je dozvolio fočanskoj firmi da u izvršnom postupku naplati svoja potraživanja na imovini FG „Birač“ u stečaju, a u koju spada i „Alumina“, FG je od Vrhovnog suda RS zatražila da ovaj predmet ustupi nekom drugom sudu, uz obrazloženje da sud u Zvorniku nije stvarno nadležan za postupanje u ovom sporu kao i da postoje sumnje u njegovu objektivnost.

„Postoje sumnje u objektivnost suda u Zvorniku s obzirom na to da javnost nema povjerenje u taj sud, pogotovo što se radi o izbornoj godini u kojoj bi veliki broj radnika mogao ostati bez posla, što može prouzrokovati nesagledive posljedice po cijelu Republiku Srpsku“, navedeno je u obrazloženju zahtjva FG „Birač“.

Međutim, to nije bilo dovoljno obrazloženje za Vrhovni sud RS koji je ovaj prijedlog odbio kao neosnovan i naveo da nisu ispunjeni uslovi za delegaciju suda „s obzirom na to da nije pružen nijedan dokaz iz kojeg bi se moglo zaključiti da Osnovni sud u Zvorniku u ovom sporu ne može postupati objektivno i nepristrasno“.

„Sama za sebe okolnost što je ova izvršna stvar predmet medijskog izvještavanja nije razlog za delegaciju mjesne nadležnosti suda“, navodi se u rješenju Vrhovnog suda koje je u posjedu CAPITAL-a.

Advokat „Pavgorda“ Aleksandar Sajić potvrdio je danas za CAPITAL da je zahtjev FG „Birač“ odbijen i da će izvršni postupak biti nastavljen.

„Za nas je ovakva odluka Vrhovnog suda potpuno očekivana. To samo znači da će izvršni postupak radi namirenja potraživanja koji „Pavgord“ vodi protiv FG „Birač“ biti nastavljen prodajom udjela FG u „Alumini“ i ’Mehanici’“, rekao je Sajić.

„Pavgord“ je 2015. godine kupio 155 miliona KM potraživanja Ukio banke od Fabrike glinice Birač u stečaju, a ta potraživanja pokušava da naplati od njene kćerke firme – „Alumine“.

Ukio banka je na osnovu kredita datih od 2003. do 2011. godine povezanim litvanskim preduzećima koja su kao i “Alumina” poslovala u sastavu Fabrike glinice “Birač”, u kojoj je pokrenut stečaj, potraživala 155 miliona maraka, a taj dug “Pavgord” je ranije otkupio za 6,4 miliona evra.

Kako bi dug bio namiren, na zahtjev “Pavgorda” račun “Alumine” bio je blokiran od 12. do 26. aprila prošle godine.

Nakon toga, Ustavni sud BiH je po apelaciji “Alumine” u julu 2017. godine donio privremenu mjeru kojom je naloženo Osnovnom sudu u Zvorniku da ne sprovodi postupak izvršenja koji je pokrenula firma “Pavgord”. U međuvremenu su i nadležni sudovi u RS odbili tužbeni zahtjev Ukio banke kojim je od “Birča” tražila 155 miliona maraka.

Međutim, Ustavni sud BiH je kasnije odbio apelaciju „Alumine“ kojom je tražila poništenje odluka Osnovnog suda u Zvorniku i Okružnog suda u Bijeljini, na osnovu kojih je “Pavgord” uveden u izvršni postupak umjesto Ukio banke iz Litvanije, a iz ovog preduzeća su tada najavili da će ponovo pokrenuti izvršenje što su i učinili.

(Capital)