Preduzeće “Elektroinženjering” Banja Luka, vlasnik imovine bivšeg “Energoinvesta” u Istočnom Sarajevu, saopštilo je da požar koji je izbio prošle sedmice nije podmetnut već da je riječ o nesretnom slučaju. Ovo preduzeće najavilo je krivične postupke protiv ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i drugih osoba koja su izjavama, kako kažu, neistinitih podataka ugrozile poslovne interese i narušila njihov ugled.

Ovim povodom reagovala je visoka funkcionerka SDS-a Aleksandra Pandurević koja je u izjavi za Klix.ba kazala kako jučerašnje saopštenje vlasnika Elektroinženjeringa Milana Keserovića, inače zeta bivšeg ministra finansija RS-a Zorana Tegeltije, u potpunosti je demaskiralo svu tragediju nekadašnje firme “Energoinvest-RAOP”.

“Prije svega nije tačno da u čitavoj priči nema interesa države. Ima itekako. To preduzeće je državi dužno blizu dva miliona KM i postavlja se pitanje kako su im naprasno odblokirani račini nakon 1.300 dana blokade, i kako će država naplatiti svoja potraživanja? Dalje, Vlada RS-a je bila ranije vlasnik dijela mašina koje je ustupila ovom preduzeću na korištenje. Tačnije, ustupio ih je bivši ministar finansija Zoran Tegeltija preduzeću čiji je direktor njegov zet. Šta je s tim mašinama, pitamo premijera Radovana Viškovića koji je zagovornik transparentnosti? Da li su i one završile u Zenici kao staro željezo, da li ih je Elektroinženjering otkupio od Vlade RS, po kojoj cijeni i ko je potpisao ugovor?”, upitala je Pandurević.

Kako kaže, naravno Uprava kriminalističke policije i Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo trebaju kazati u kojoj fazi je postupanje po pitanju sedam krivičnih prijava koje su dobili samo u ovoj godini. Odnosno, da li je to u fiokama ili se radi na predmetima i Ako su u fiokama, zbog čega su tamo.

(klix)