Šef Kluba poslanika SDS u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurevića smatra da je bolje da se donesu bilo kakve izmjene Zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji /OBA/ BiH nego situacija kada nema nikakvog zakonskog rješenja.

– Tokom današnje rasprave nisam čula nijednu riječ kritike na tekst zakona. Ustavni sud BiH je osporio odrebde zakona jer je OBA mogla primjenjivati mjere praćenja beskonačno. Ovim tekstom zakona to je ograničeno na maksimum do 48 mjeseci s tim da se mjera može ponavljati – rekla je Pandurevićeva novinarima.

Ona je napomenula da svi podaci koje prikupi OBA ne mogu biti i ne koriste se na sudu kao dokaz.

– OBA prati pojavu, poput radikalnih pokreta, terorizma, narkotika, organizovanog kriminala i, ukoliko dođe do određenih indicija da se neko sprema počiniti krivično djelo ili da ga je počinio, tada OBA, policijske agencije i Tužilaštvo BiH, pokreću istragu, a onda policijske agencije skupljaju dokaze – kaže Pandurevićeva.

Šef Kluba SDS pojašnjava da se informacije koje prikupi OBA radi raznih međunarodnih konvencija ne mogu niti su se ikada koristile na sudu kao dokazi.

Ona se osvrnula i na zamjerku ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača da je za 12 mjeseci moguće procijeniti da li će neko počiniti teroristički akt, ističući da su pojedini ljudi u BiH već 20 godina pripadnici radikalnih pokreta i da možda nikada neće počiniti teroristički akt.

– Takve ljude morate sve dok pripadaju tom miljeu držati pod prismotrom zbog bezbjednosnog aspekta, jer i najgore rješenje da imamo ono je bolje nego nikakvo. Ukoliko Ustavni sud BiH izbriše odredbe koje sada važe u zakonu, to znači da će svi potencijalni teroristi biti bez ikakvog nadzora, kao i dileri droge – rekla je Pandurevićeva.

Kada je riječ o parlamentarnom nadzoru nad radom OBA, Pandurevićeva smatra da to pitanje treba uputiti zamjeniku predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad OBA Bariši Čolaku, koji treba da sazove sjednicu tog tijela.

Ustavni sud BiH prošle godine je prihvatio apelaciju Krišto i proglasio neustavnim tri odredbe Zakona o OBA.

(srpskainfo)