U Gradskoj galeriji u Višegradu otvorena  jezajednička izložba slika slikara Slavka Tuševljaka iz Višegrada i Angeline Janjušić iz Nikšića.

Što se Tuševljakovih 16 slika tiče na njima preovladavaju portreti žena, djevojaka iz ovog doba ali i likovi iz djela Ive Andrića među kojima se ističe Litika, vlasnica hotela u Višegradu između dva svjetska rata.

Svi njegovi likovi su opsjednuti Ćuprijom na Drini , ona im je u snoviđenjima, oni dišu ispod njenih lukova nasmijani i razuzdani u mladalačkoj krasoti dok mudri Andrić samuje u svoj svojoj ozbiljnosti i mirnoći na obali rijeke koju stari most dodiruje.

„ U poslednjem ciklusu slika bavim se portretisanjem djevojaka a slike izložene na izložbi nastale su nedavno . Srećan sam što izlažem zajedno sa Janjuševićevom koja već ima svoje ime u svijetu ove vrste umjetnosti , „ rekao je Tuševljak.

Angelina Janjušević se predstavila sa deset slika. Motivi su krševiti predjeli Crne Gore, stijene, litice, strmine i kanjoni i sve to oivičeno čudnim odsjajem i bojama.

Tu su, na simboličan način predstavljeni njeni i tuđi putevi koji se često naginju ka stranputici ali i oni sa kojih se otvaraju vidici u beskraj.

„ Moji umjetnički putevi su krševiti . Na njima ima dosta stranputica , skretanja s puta pa vraćanja na njega . To su putevi na kojima se postavljaju pitanja i daju odgovori ali koji vraćaju samom sebi. To je ono iskonsko pitanje koje nas vraća sebi a svako ko ima put u sebi zna šta će sa svojim životom, „ rekla je Janjuševićeva.

Slikarka iz Nikšića, profesor likovne kulture u svom gradu , prepoznatljiva je po talasima ljubičaste boje na svojim platnima.

„ To je kraljevska boja koja daje pozitivnuu energiju , sa kojom se čovjek bolje osjeća, bolje egzistira i razmišlja o svemu , „dodala je Janjuševićeva.

Zajednička izložba ovo dvoje umjetnika , različitih po stilu i tehnikama slikanja ali i u odabiru motiva izazvala je veliku pažnju višegradske likovne publike.

 

(BN TV)