Na pomolu je reorganizacija ”Elektroprivrede Republike Srpske”. Studiju restruktuiranja distributivne djelatnosti i snabdijevanja u sistemu ”Elektroprivrede” radi konsultantska kuća “Prajsvoter haus kupers”, koja je utvrdila da postoji višak radnika. Slijedi čistka. Iz Uprave preduzeća poručuju da će radnici biti socijalno zbrinuti.

Pospremanje stanja u ”Elektroprivredi Republike Srpske” počinje od radnika. “Elektroprivreda” će smanjiti broj zaposlenih za 15 odsto. Otkazi u zamjenu za stimulativne otpremnine – to je ponuda preduzeća kojom pokušavaju da ublaže otpuštanje radnika, a sve se pravda sprovođenjem reorganizacije.

”Najznačajnija promjena u odnosu na dosadašnje poslovanje biće razdvajanje djelatnosti distribucija i snabdijevanja. Paralelno sa ovim procesima predviđena je i reorganizacija u kvalifikacionoj strukturi, te u broju radnih mjesta. Cilj je da se razdvoji efikasnost od neefikasnosti, kako stimulativnim otpremninama, tako i koeficijentima, odnosno platama”, navodi se u saopštenju “Elektroprivrede”.

Niko još ne zna tačno koliko će da iznose otpremnine. Sindikat traži da visina otpremnine bude prosječna plata na nivou mješovitog holdinga i da ide po godinama radnog staža uz koeficijente koje tek treba dogovoriti.

Prvi dobrovoljni poziv za odlazak sa radnog mjesta uz stimulaciju biće raspisan već od sredine mjeseca i trajaće do kraja godine. Predviđena su četiri talasa stimulativnih otpemnina.

”Još nismo ustanovili kolika će biti. Pregovaramo sa Ministarstvom finansija da oslobodi te otpremine, tj. da nam na to ne računa porez”, kaže za BN TV  predsjednik Odbora sindikata “Elektroprivrede Republike Srpske” Zoran Mićanović.

Za sada je plan da stimulativne otpremnine finansira sama ” Elektroprivreda”. Prema posljednjim dostupnim podacima, u  “Elektroprivredi” zaposleno je oko 9.500 ljudi. To znači da će bez posla ostati oko 1.400 zaposlenih.  I dok se vode pregovori o otpremninama kao utješnim nagradama za otkaz, niko još od nadležnih nije odgovorio na pitanje kako se riješiti političkog uticaja na rad ovog i drugih javnih preduzeća, koja su u predizborno vrijeme zapošljavaju hiljade radnika viška, koje kasnije otpuštaju sa otpremninama.

(BN TV)