Rizik od siromaštva u BiH nije jednako raspoređen među društvenim grupama, pokazuju istraživanja u ovoj oblasti.

U strukturi siromašnih, tako, dominiraju odrasle osobe od 25 do 34 godine, koje čine 21,3 odsto siromašnih, zatim zrele osobe u životnoj dobi od 35 do 49 godina, koje čine oko 20,2 odsto, a slijede ih osobe starije od 65 godina sa 19,4 odsto.

– Očigledne su i varijacije između FBiH i RS. U FBiH je stopa siromaštva najveća među mladim odraslim ljudima – 23,1 odsto, a u RS među starijim osobama – 24 odsto – podaci su iz nedavno predstavljenog istraživanja „Žene i siromaštvo u dokumentima EU i BiH“ u izdanju Helsiškog parlamenta građana Banjaluka.Po ovom istraživanju, stopa siromaštva dostiže 27,8 odsto za domaćinstva na čijem je čelu nezaposlena osoba, a siromaštvom su naročito pogođena domaćinstva čiji nosioci su osobe nesposobne za rad, odnosno osobe s invaliditetom.

– U odnosu na nivo obrazovanja, među siromašnim nosiocima domaćinstava najviše je onih bez obrazovanja, oko 40 odsto, i sa završenom osnovnom školom – 26,4 odsto. Stopa siromaštva razlikuje se i prema sastavu i strukturi domaćinstva. Najveća je kod domaćinstava sa troje ili više djece – 43 odsto, a najmanja među domaćinstvima bez djece – 14,2 odsto.

(Srpska info)