Vozači ne odustaju, proteseti su nastvaljeni i danas zbog visokih cijena goriva. U Banjaluci je danas na Prijedorskoj petlji bila kilometarska kolona. Tako je bilo i u drugim gradovima Srpske Bijeljini, Gradiški.

Obojen je dio ograde mosta na Prijedorskoj petlji, kako bi se na simboličan način, kako kažu vozači, pokazalo da 300 miliona maraka od akciza nije upotrijebljeno za bolju infrastrukturu kako je to bilo predviđeno.

‘’Pare od akzica i skupljeg goriva treba da idu na nove mostove, puteve i auto – puteve, a vi danas ne možete ništa od toga da vidite. Na putevima su rupe,  a auto putevi se po 10 km otvaraju’’ – kaže odbornik PDP u banjalučkoj Skupštini grada Drasko Stanivuković.

Dok su jedni farbali, drugi su u znak protesta zbog visokih cijena goriva blokirali saobraćaj, na sat vremena. Vozači poručuju da na ulicama ostaju sve dok cijene goriva, koje su samo u ovoj godini rasle tri puta, ne budu smanjene. Litar goriva od početka ove godine poskupio je za oko pola marke.

‘’Došao sam iz Srbije da podržim ovo. I tamo je isto sto se cijena tiče, skupo. Ovo jednom mora stati’’.

‘’Nismo mi u Njemačkoj ili Švajcarskoj, ovo je preskupo’’  kažu anketirani vozači.

Vozači koji su zaustavili svoje automobile propustili su tri vozila Hitne pomoći bez ikakvih problema.

Već treći dan za redom vozači zaustavljaju svoje vozilo gdje god da se nadju u 17 časova. Reakcija na to stiže tek danas. Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je da će Vlada u četvrtak razmatrati informaciju Ministarstva trgovine i turizma u vezi sa cijenom goriva i eventualnim intervencijama u tom smislu.

Iz Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS pozivaju vlasti da sjednu svi zajedno za pregovarački sto i pronađu rješenje. Prevoznici su uvjereni da ima prostora za korekciju cijena goriva.

Osim ulaza u grad na sat vrmena je bio blokiran i izlaz iz grada, kržni tok na Laušu. Saobraćajni policajci su i danas fotografisali automobile koji su stajali i legitimisali vozače. Bez obzira na to, vozači nastavljaju i sutra sa protestima i blokadom ulica.

Vozači su danas popodne blokirali kružni tok na izlazu iz Bijeljine prema Ugljeviku u znak protesta zbog poskupljenja goriva.

 

(BN TV)