Sjećanjem na poginule saborce i svečanom akademijom u pozorišnoj sali Kulturnog centra, Gradska boračka organizacija Trebinje obilježila je danas 13. jul, Dan Trebinjske brigade Vojske RS.

Nakon parastosa u crkvi Svetog cara Lazara, koji je služio episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, polaganjem cvijeća u spomen sobi odata je pošta poginulim pripadnicima Trebinjske brigade, nakon čega je kolona predvođena ratnim zastavama prošla gradskim ulica do centralnog spomen obilježja borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Predstavnici Gradske boračke organizacije i Grada Trebinja, Luka Petrović u svojstvu  posebnog izaslanika srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, te brojne delegacije udruženja koja baštine tradicije oslobodilačkih ratova srpskog naroda položile su cvijeće na Spomenik braniocima Trebinja.

U obraćanju na svečanoj akademiji, predsjednik Skupštine Gradske boračke organizacije Trebinje Dejan Bodiroga podsjetio je da je Trebinjska brigada nastala u teškim okolnostima,  povlačanjem Jugoslavenske narodne armije, koja je narod našeg kraja ostavila da se, slabo naoružan i neorganizovan, sam brani.

„Kako narodna poslovica kaže – na muci se poznaju junaci. Tako je u junskim i julskim danima 1992. godine pokazano veliko junaštvo, požrtvovanost, partiotizam našeg naroda ali i časnih oficira koji ostadoše ovdje da zajedno branimo naš grad. U herojskim bitkama se branilo Trebinje na frontu od 80 kilometara, a maltene u hodu se stvarala Trebinjska brigada“, istakao je Bodiroga.

Dvije i po decenije kasnije, položaj boraca u društvu nije dostojan žrtve koju su dali za Republiku Srpsku, ali je odgovornost, kaže Bodiroga, uvijek na ljudima u institucijama, na imenima i prezimenima koja nisu Republika Srpska, za koju su, poručio je on, borci ponovo spremni, ako bude zatrebalo, da daju svoje živote.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kazao je da je Trebinjska brigada bila jedinica sa zadatkom da odbrani svoj narod i zemlju, što je  bila njena vojnička dužnost, patriotski zavjet ali i moralni imperativ koji je u jednom burnom vremenu sačuvao slavu našeg oružja i čast naših boraca.

„Odut i tako rijetka činjenica da nijedan borac Trebinjske brigade na bilo kakvom poslijeratnom sudu nije morao da se crveni i trpi bilo kakve kazne. To mora biti upamćeno i kao suština koju ćemo prenijeti generacijama koje dolaze – jer ako pobjeda nije čista i uzvišena, njeni plodovi ne mogu trajati“, istakao je Ćurić.

On je kazao da ga raduje što je naša Boračka organizacija i u vremenu kada se insistira na podjelama ostala važan korektivni i kohezioni faktor u društvu – jer ono što političkim partijama teško polazi za rukom, borcima lako ide.

„Zato što su borci i dalje predani svom osnovnom cilju: čuvanju naše svetinje, kao jedinog garanta naše slobode u ovim državno-pravnim okvirima – čuvanju Republike Srpske!“, poručio je Ćurić i dodao da ga posebno raduje iskazano jedinstvo na nedavno održanim izborima u trebinjskoj boračkoj organizaciji.

Govoreći o ratnom putu Trebinjske brigade, delegat Gradske boračke organizacije Trebinje u Skupštini BORS-a Svetozar Aćimović podsjetio je da je kroz ovu jedinicu za vrijeme Odbrambeno-otadžbinskog rata prošlo preko 6.000 boraca, te da je njih 258 dalo svoje živote u odbrani Trebinja i Republike Srpske.

Aćimović je napomenuo da brigada obilježava svoj dan kao uspomenu na 13. juli 1992. godine – kada je zahvaljujući izuzetnim borbenim naporima trećeg motorizovanog bataljona slomljena neprijateljska ofanziva započeta početkom tog mjeseca na čitavu zonu odbrane Trebinja.

„Na ovaj dan 4. brigada ZNG hrvatske vojske krenula je u napad na objekat Vlašticu. I pored toga što su padali kao snoplje od dejstva naše artiljerije i pješadije – fanatično su napadali. Hrabri borci našeg trećeg bataljona su vrlo uspješno slomili taj napad, a na objektu Ilijin vrh izginuo je čitav jedan vod hrvatske vojske“, kazao je Aćimović.

Snimak akademije povodom Dana Trebinjske brigade možete poslušati u programu Radio Trebinja danas od 17 časova.

(Radio Trebinje)