Prijava za nespojivnost funkcija protiv poslanika DNS u Predstavničkom domu BiH Nenada Nešića, po svemu sudeći, uzalud je poslata na adresu Centralne izborne komisije BiH.

Kako je Srpskainfo objavila, u anonimnoj prijavi se navodi da je nespojivost funkcija u tome što je Nešić istovremeno i v.d. direktora Javnog preduzeća „Putevi Republike Srpske“. Ali, u CIK nam je rečano da se za njih, u kontekstu Izbornog zakona BiH, nespojivost ne odnosi na javno preduzeće, osim ako Nešić nema status državnog službenika.

Međutim, prema Zakonu o republičkoj upravi RS, direktori javnih preduzeće nemaju status državnih službenika. Kako nam je rečeno u Agenciji za državnu upravu Srpske, oni spadaju u grupu takozvanih javnih službenika koje na konkursima biraju nadzorni odbori javnih preduzeća.

S druge strane, velike su šanse da Nešić obavlja nespojive funkcije prema Zakonu o sukobu interesa BiH. Na njegovu sreću, po tom zakonu još nema ko da ga eventualno kazni jer novi saziv Komisije za sukob interesa tek treba da bude formiran. Nju čine poslanici i delegati Parlamentarne skupštine BiH, te rukovodstvo Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.

(srpskainfo)