U nedjelju,11. februara 2018. godine Njegovo Visokopresveštenstvo gospodin Hrizostom, mitropolit dabrobosanski, služio je svetu liturgiju u hramu Sv. Georgija u opštini Novo Goražde. Sa Visokopreosvećenim mitropolitom sasluživali su sveštenici iz Novog Goražda, Višegrada, Sokoca i Rudog.

U sklopi hrama Sv. Georgija u periodu izmedju 1519. i 1523. godine radila je Goraždanska štamparija koja je zadužbina hercega Stefana Vukcica Kosače, štampajući tri vrste knjiga i to: Službenik, (Liturgija), 1519. Psaltir s Posledovanjem, 1521. i Molitvenik,1523. godine.

Goraždanska štamparija je bila prva ćirilična štamparija u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini (druga na Balkanu – poslije Makarijeve na Cetinju ili Obodu u Crnoj Gori).

Graditeljska cjelina hrama Sv. Georgije je spomenik kulture pod najvišim stepenom zaštite države.

Visokopreosvećeni gospodin mitropolit, je u svojoj besjedi okupljenim vjernicima istakao značaj i važnost hrama Sv. Georgija za kulturnu istoriju i identitet srpskog naroda, takodje je istakao da će jedan od njegovih prioriteta biti obilježavanje jubileja 500 godina Goraždanske štamparije u 2019. godini, kao i nastavak arheoloskih istraživanja u porti crkve.

U narednom periodu biće upriličena posjeta mitropolita Hrizostoma opštini Novo Goražde, gdje će se razgovarati o Programu obilježavanja jubileja Goraždanske štamparije i izgradnji crkvenih konaka sa muzejskom postavkom.

Opština Novo Goražde