Projekat za sanaciju klizišta na Tjentištu, koje je ozbiljno ugrozilo kosturnicu i spomenik na bitku na Sutjesci, završen je, a tender za izbor izvođača radova će biti raspisan uskoro, potvrđeno je za Srpskainfo.com.

Direktor Republičke direkcije za obnovu i izgradnju Slavko Vukalović, kaže da se očekuje da i tender bude završen za manje od mjesec dana, jer je ugrožena bezbjednost i stabilnost spomen kompleksa.

– Projekat podrazumijeva sanaciju klizišta, odvodnju površinskih i podzemnih voda, te okolno uređenje. Već se priprema i tenderska dokumentacija – ističe Vukalović, koji je i koordinator aktivnosti institucija zaduženih da otklone posljedice elementarnih nepogoda i ovo područje ponovo dovedu u normalno stanje.

Po preliminarnim procjenama, radovi bi trebalo da koštaju oko 1,98 miliona KM, a Vlada RS je već odobrila milion maraka iz kapitalnih investicija.

Ostatak novca trebalo bi da se obezbijedi iz donacija i pomoći drugih država.

Klizište koje je zaprijetilo da uništi ovo spomen-područje pojavilo se u februaru, nakon obilnih kiša u Foči i okolini.

Odnijelo je pola brda neposredno ispod poznatog spomenika borcima koji su poginuli u bitci na Sutjesci u Drugom svjetskom ratu, te ugrozilo i kosturnicu u kojoj je sahranjeno oko 3.300 tijela boraca NOR-a.

Klizište je zahvatilo i prilazne stepenice koje vode od podnožja prema spomeniku, a bujice su uništile i popločani plato.

(srpskainfo)