Zašto se traže dodatna sredstva za dionicu autoputa koja je otvorena prije skoro dvije godine?

Javno preduzeće Autoputevi Republike Srpske zatražilo je od Predsjedništva i Parlamentarne skupštine BiH saglasnost za povećanje kredita za izgradnju autoputa Doboj-Banjaluka-faza 1,odnosno dionicu Doboj-Prnjavor.

Zašto se traže dodatna sredstva za dionicu autoputa koja je otvorena prije skoro dvije godine?

Uoči lokalnih izbora 2016.u saobraćaj je svečano puštena dionica autoputa Doboj-Prnjavor.Svjedočili smo tada paradi najviših zvaničnika Republike Srpske i Srbije, hvalospjevima o predanom radu,razvoju i slično.

Ta dionica ,dužine 36 kilometara, koštala je 185 miliona evra, odnosno nešto više od 10 miliona maraka po kilometru,naravno kreditnih sredstava.

Iako smo već navikli da su autoputevi u našoj zemlji najskuplji na svijetu,nismo očekivali novo kreditno zaduženje i to za dio autoputa koji je već u funkciji.

Naime početkom ove godine Autoputevi Republike Srpske od Institicija bih zatražili su saglasnost da se ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj o izgradnji autoputa Doboj-Prnjavor uveća za 10 miliona evra.

Obrazloženje je pokrivanje nedostatka sredstava koja su potrebna za završetak projekta.

,,To je već treći put da se traži povećanje kredita za tu dionicu”,tvrdi predsjedavajući Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić i ističe da nisu jasno precizirani razlozi za traženje dodatnih sredstava.

“To je više nego sumnjiva situacija,jer se navodi samo da je potrebno dodatnih 10 miliona evra za konsultanske usluge.Pred izbore kada aktuelna vlast u Republici Srpskoj koristi sve načine da izvuče novac iz budžeta ili iz javnih preduzeća jasno je da se radi o mutnim poslovima”, kaže Bosić i poziva nadležne pravosudne institucije da reaguju i spriječe novu krađu iz džepova građana.

Ipak Autoputevi Republike Srpske dobili su saglasnost zajedničkih unstitucija BiH za povećanje kreditnog zaduženja za 10 miliona evra,što znači da dionica Doboj-Prnjavor,za sada,košta skoro 200 miliona evra.

Tih 200 miliona još nismo vratili ali Evropska banka je,nakon povećanja akciza na gorivo, potvrdila spremnost da nastavak autoputa od Prnjavora do Banjaluke dužine 46 km,finasira sa dodatnih 350 miliona evra kredita.Kako ćemo vratiti više od milijardu maraka,samo za autoput Doboj-Banjaluka,niko ne zna ali predizborna obećanja i nova zaduženja su svakodnevna.

Otvarajući autoput Doboj-Prnjavor 11. septembra 2016. godine Milorad Dodik je rekao da mu je namjera da nastavi sa izgradnjom autoputeva koji će povezati sve dijelove Republike Srpske.

,,Gradićemo i dole prema istoku i svugdje gdje žive naši ljudi”,obećao  je tada Milorad Dodik.

Ako ovo predizborno obećanje Milorada Dodika iz 2016-te shvatimo bukvalno,naši ljudi žive samo 100-tinjak km oko Banjaluke,jer se putevi i autoputevi još uvijek grade samo u tom dijelu Republike Srpske.

Doduše u ovoj izbornoj godini obećanja su da će se autoputem ili brzom cestom spojiti Istočno Sarajevo sa Višegradom i Srbijom,ali ne možemo a da se ne sjetimo da je prije godinu dana Vlada Srpske bila izričito protiv tog projekta,bez obzira što je to bila ideja tadašnjeg premijera a sada predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

,,Inivijativa o gradnji brze ceste Istočno Sarajevo-Višegrad-Srbija nije potekla od gospodina Vučića.On je to samo rekao u predizbornim okolnostima.Samo je pomenuo tu mogućnost i nespretno rekao kuda bi ta trasa trebalo da ide”,izjavio je ministar saobraćaja u Vladi Republike Srpske Neđo Trninić 18.jula 2017.godini na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske odgovarajući na pitanje poslnika NDP-a Zdravka Krsmanovića.

Trninić je tada jasno rekao da se Vlada Republike Srpske protivi da se pravi put kroz,kako je rekao,bespuća,a da se  Republika Srpska za to kreditno zaduži.

I dok je za ministra saobraćaja  neprihvatljivo graditi brzu cestu i povezivati se sa Beogradom kroz,kako kaže, bespuća istočnog dijela Republike Srpske za autoput Banjaluka-Split nema dvoumljenja.

Sa Kinezima je već  potpisan sporazum o projektovanju i izgradnji autoputa od Banjaluke do Mliništa.To je dionica duga nešto više od 60 km a prema najavama koštaće preko dvije milijarde maraka,za šta će se Republika Srpska kreditno zadužiti kod neke od kineskih banaka.

Kakva je korist za Republiku Srpsku od tog projekta niko ne zna ali se zna da će recimo Hrvatima iz BiH osigurati brži i jeftiniji put do Zagreba,te da će povezati kontinentalni dio Hrvatske sa Dalmacijom i osigurati veći promet splitskoj luci.

 

(BN TV)