Predsjednik udruženja građana “Pokret treći blok” Njegoš Tomić iz Banja Luke odlučio je poslati pismo na adresu Visokog predsjednika u BiH Valentina Inzka. U pismo, koje objavljujemo u cijelosti, gosp. Tomić se osvrnuo na (ne)rad Visokog predstavnika koji, prema njegovim tvrdnja, za BiH nije učino ništa, a za taj (ne)rad koji traje duže od 10 godina nagrađen je sa nevjerovatnih 5 miliona KM.

“Poštovani gospodine Incko,

Kao građanin Bosne i Hercegovine koji njeguje slobodarske vrijednosti, u svoje lično ime, te u ime svih obespravljenih građana moje zemlje, i u ime svih slobodnih aktivista kao i članova udruženja građana POKRET TREĆI BLOK čiji sam predsjednik, odlučio sam poslati Vam ovo pismo, sa kojim će se uvjeren sam složiti 90% Državljana ove zemlje čiji ste vi izabrani protektor.

Godine su prošle nakon sukoba zaraćenih strana tri konstitutivna naroda u BiH, odavno je na ovim prostorima zavladao mir, sada već sva tri pomenuta naroda odavno nisu neprijatelji već se svako na svoj način bori za goli opstanak i egzistenciju jer nam je zemlja u kandžama mafije i pogrešnih političkih diktatora zadojenih lažnim nacionalizmom od kojeg jedino i isključivo pojedinci imaju korist.

Vi ste ovoj zemlji protektor od 26. marta 2009 godine, i za skoro deset godina vašeg službovanja, niste učinili ni najmanji korak kako bi ste sankcionisali svo zlo koje nas okružuje, a svakim novim danom građani ove zemlje su sve manje slobodniji, a sve više i više siromašniji i spas za svoje porodice traže u trajnom odlasku odavde.

Pored toga što nas javno pljačkaju, lažu i prijete nam, počeli su i da nas na najgori i najsvirepiji mogući način kinje i da nas ubijaju! A vi, šta ste vi učinili za svo to vrijeme? Koji potez ste povukli kako biste to osudili i kako se isto više nikada ne bi ponovilo? Dakle… ništa! Samo ste ćutali i mirno gledali kako patimo u ovom getu i primalo ste svoju veliku platu što iznosi oko nevjerovatnih pet miliona KM za deset godina vašeg nerada

A za to vrijeme hiljade građana je ostalo bez posla, stotine njih je izvršilo samoubistvo, hiljade i hiljade su napustili ovu zemlju trajno, hiljade građana progone zbog drugačijeg javno izrečenog političkog stava ili zbog traženja pravde na bilo koji način, protestima na ulici ili putem društvenih mreža i drugih medija, prijete pojedincima, udruženjima građana, članovima njihovih porodica kojima su predhodno oduzeta sva prava na slobodan i dostojanstven život, na desetine i desetine ih je ubijeno a počinioci njihovih egzekucija nikada nisu pronađeni; David, Dženan, Ivona, Danijela, Nikola, Jovan, Hame… i na desetine drugih!

I ja lično kao i moji saborci, živi sam dokaz kako se vlast odnosi prema građanima koji su tražili pravdu na ulici – u štrajku. Trebam li vas podsjetiti na činjenicu da sam godinu dana proveo pod vedrim nebom u banjalučkom parku “Dr Mladen Stojanović” gdje sam tražio da nam se ispoštuju osnovna ljudska prava i obaveze zagarantovane svim Evropskim zakonima, kao i zakonima moje zemlje, zakonima koji se ne sprovode u dijelo jer to izvršnu vlast mnogo ne dotiče. Odgovorno tvrdim da je u Republici Srpskoj još i mnogo gore stanje, i da u ovom BH Entitetu vlada čist fašizam kojeg režim sprovodi nad građanima! Sve to, svaka pobuna pojedinca ili grupe ljudi ma kolika ona bila uvijek i obavezno pokušava se prikazati kao udar na Državu od strane zapadnih centara moći.

Ja lično kao građanin ove zemlje poslije svega, poslije velike Vaše neangažovanosti da nas zaštitite oštrom primjenom Bonskih ovlaštenja imam pravo pomisliti da upravo Vi podržavate svo to zlo koje nam nanose, i da je izrežirano neslaganje Vas i Milorada Dodika, kao i drugih lidera Izetbegovića i Čovića zapravo samo odlična glumačka predstava za naivni narod! Demantujte nas i primjenite već jednom ta Bonska ovlaštenja! Spasite nas ove pošasti i velikog zla ukoliko ne želite da budete i Vi lično odgovorni a na korak smo do toga da vam to i dokažemo.

Oprostite gospodine Incko, ali ne mogu Davor Dragičević i Muriz Memić biti rušioci Države za koju su se borili i krv proljevali. Lijepo je od Vas što ste u Savjetu Bezbjednosti pomenuli slučaj svirepog ubistva Davida Dragičevića, ali sam isto tako uvjeren da otac Davor nije uporan, i da proteste te grupe “PRAVDA ZA DAVIDA” nije podigao na veći nivo, koji prijete da narod pravdu uzme u svoje ruke, Vi biste opet ostali uspavani kao i mnogo godina prije ovog slučaja kada su nam pobili toliku djecu! Ali i to što ste spomenuli, na tome će se siguran sam sve završiti, kao i svaki put do sada.

Ponavljam; ništa, ali ništa se ne može riješiti ukoliko ne primjenite Bonska ovlaštenja u kojima ćete pod hitno smijeniti najodgovornija politička lica u Republici Srpskoj i BiH koji su vrh piramide najvećeg zla i šefovi mafijaških klanova čiji je zaštitnik Država koju su oni potajno privatizovali, kao i tužioce i sudije koje su kupili ili ucijenili, i koje drže pod svojom kontrolom. A Vi i pored svih tih saznanja požurujete da se u takvom nakaradnom sistemu sa gore pomenutim liderima što prije formira nova vlast, kako Entitetske, tako i na nivou BiH, iako ste kao i većina građana BiH svijesni da su ovo bili najneregularniji izbori od završetka rata u BiH, i da su brutalno pokradeni.

I za kraj: Podsjetiću Vas da sam sa članovima organizacije Udr. Građana koje predstavljam bio primljen na zvaničan razgovor u sjedištu OHR-a u Banjoj Luci, gdje je naše stavove i zahtjeve saslušala Vaša zamjenica gospođa Ambasador Marijana Berec, čiji je odgovor na naše zahtjeve da je vrijeme da se konačno primjene Bonske ovlasti obrazložila time; da za tako nešto Vi, navodno nemate podršku članica PIK-a. Ukoliko je to tačno, onda Vas molim da to javno saopštite građanima Bosne i Hercegovine da ne žive u zabludi, i da se povučete sa pozicije Visokog predstavnika za BiH, jer nas preskupo košta Vaše boravište! Jeste li svijesni da ste kojim slučajem tada donijeli odluku da kaznite institucije i pojedince da bi danas mnogi kao i David Dragičević bili živi i među nama?!

Ali, ukoliko ništa ne učinite, ukoliko ne povučete potez i javno otpočnete sa primjenom Bonskih ovlasti, te ukoliko ne sankcionišete političke lidere koji nas vuku u prošlost, sada Vam tvrdim i javno obećavam:

Ako sam mogao punih godinu dana organizovati protest i provesti vrijeme u parku “Dr. Mladen Stojanović” u Banjoj Luci, to isto ću učiniti još jednom, ali ovoga puta pred vašom kućom”.

Time ću makar u zemlji koja garantuje izražavanje ljudskih i građanskih sloboda pokazati cijelom svijetu čovjeka koji je deset godina nezainteresovan za bilo kakvu pomoć posmatrao moj narod kako se pati, dok ga ponižavaju i ubijaju na najsvirepiji mogući način. Obećavam, bićete poznatiji nego ikada”

(freshpress.info)