U selu Gornja Trusina u nedjelju, 24. juna biće biće obilježeno 77 godina od kada su hrabri nevesinjski ustanici pod komandom poručnika Kraljeve garde Krsta Đerića spriječili ustaše da izvrše masovni pokolj u nevesinjskom kraju.

Svečanost organizuju Opštinska boračka organizacija i Odbor za obilježavanje junskog ustanka, prenosi portal Radio Nevesinja.

U 10 časova biće održan pomen ustanicima i civilnim žrtvama. Kod spomenika će biti položeno cvijeće, a najavljeno je i obraćanje zvaničnika i prigodan kulturno-umjetnički program.

Hrabri nevesinjski ustanici su pod komandom poručnika Krsta Đerića 24. juna dočekali ustaše na Trusini i vodili borbe sve do 6. jula. Ubili su zloglasnog Pavelićevog poglavnika Mija Babića i spasili srpski živalj od pokolja. Đerić je 24. marta 1942. godine postao žrtva komunističkog terora.

Zahvaljujući potomcima i ljudima dobre volje nadahnutih patriotizmom pored Spomenika Kralju Petru Prvom Oslobodiocu prošle godine je dovršeno i osvještano još jedno spomen obilježje koje će trajno svjedočiti o časnom oficiru i srpskim junacima koji su se suprostavili ustaškoj hordi i najezdi fašizma.

 

Izvor: Radio Nevesinje