Nevesinje je konačno dobilo novi grb opštine, pet godine nakon što je Ustavni sud Republike Srpske odlučio da stari izgled ovog obilježja nije u saglasnosti sa Ustavom RS, odnosno sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, jer sadrži elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo srpskog naroda.

− Priča o grbu i uspostavljanju simbola opštine Nevesinje traje već pet godina i konačno je dobila svoj epilog. Nakon odluke Ustavnog suda RS, opština Nevesinje formalno-pravno nije imala simbole i opštinska vlast je ovom problemu pristupila ozbiljno kako bi Nevesinje napokon dobilo svoja znamenja. Nacrt Statutarne odluke o utvrđivanju simbola opštine Nevesinje, zajedno sa Prijedlogom rješenja grba i stega naseljenog mjesta i opštine Nevesinje usvojen je i upućen u javnu raspravu u novembru 2017. godine i nakon provedene zakonske procedure opština je dobila svoja obilježja u skladu sa Ustavom RS − rekao je načelnik nevesinjske opštine Milenko Avdalović.

Nova opštinska znamenja, grb i zastava, koji simbolizuju istorijsko, kulturno i prirodno nasljeđe opštine Nevesinje usvojena su Statutarnom odlukom o utvrđivanju simbola opštine Nevesinje na 13. redovnoj sjednici Opštinskog parlamenta, održanoj 28.12. 2017. godine .

Skupština opštine Nevesinje na 14. redovnoj sjednici, održanoj 7. 2. 2018. godine donosi Odluku o upotrebi simbola opštine Nevesinje kojom se utvrđuju uslovi korišćenja i način zaštite simbola opštine Nevesinje .

Autor simbola je poznati heraldičar Dragomir Acović iz Beograda, kome je opština palatila 5000km za ovu uslugu. Opština Nevesinje nije raspisivala javni konkurs povodom ovoga.

 

radionevesinje/Istok