Poznati srpski lingvista iz Nevesinja Milorad Telebak dobitnik je ovogodišnje Kočićeve nagrade. Visoko priznanje tokom svečane akademije u okviru 54. „Kočićevog zbora“ uručio mu je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Telebak je dokazani posvećenik srpskom jeziku i jezičkoj kulturi sunarodnika: objavio je više stotina tekstova u jeziku u časpopisima i listovima, pripremio na stotine jezičkih emisija u obrazovnom programu radija i televizije, napisao desetak popularnih jezičkih priručnika. Dobitnik je visokog priznanja Matice srpske ̶ Povelje za ukupan doprinos njegovanju srpske jezičke kulture. Predsjednik Republike odlikovao ga je Ordenom Njagoša.

Telebak je rekao da osjeća veliko zadovoljstvo zbog ove nagrade koju je žiri donio jednoglasno i koju smatra „nagradom iznad svih drugih“, jer je i Kočić jedan iznad svih.

„Kočić je jedna veličina, gotovo nedostižna u srpskoj nacionalnoj literaturi“, rekao je Telebak novinarima dodajući da je „Kočićev zbor“ jedna od najljepših i najorganizovanijih manifestacija.

Telebak je rekao da je Kočić uvijek aktuelan, da je srpski jezik branio i čuvao, a preko jezika ostvarivao i druge nacionalne ideale.

(Radio Nevesinje)