PARIZ – Policija je procijenila da je na protestima u Parizu u subotu bilo oko 21.000 ljudi, dok je vodeći francuski sindikat Se-Že-Te (CGT) procijenio da je na ulicama bilo više od 80.000 ljudi, javlja AP.

Kako je agencija prenela, više od 1.500 policajaca je mobilisano u Parizu kako bi spriječilo aktiviste koji nisu u vezi sa zvaničnim protestom da izazovu štetu.

Policija je saopštila da je privela 39 osoba u Parizu prije i tokom protesta.

Neki od njih su bili preventivno na ispitivanju nakon što su policajci pretražujući njihove torbe, pronašli “opremu” koja bi mogla da se iskoristi za štetu ili da sakriju svoja lica.

Drugi, većinom mladi, obučeni u crno sa prekrivenim licima, pritvoreni su na marginama glavnog protesta zbog lomljenja prozora na zgradama firmi ili zbog uništavanja autobuskih stanica.

Policija je koristila suzavac da ih otjera, a sedam policajaca je lakše povrijeđeno.

Protesti su održani protiv politike francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

Šef sindikata CGT poručio je predsjedniku da “pogleda kroz prozor iz svoje palate i vidi realan život”, prenosi AP.

Na jučerašnjim protestima preduzete su visoke bezbjednosne mjere, a demonstranti koji zahtevaju društvenu pravdu i protive se mjerama za podsticanje biznisa koje je uveo Makron, najavili su okupljanja i u mnogim drugim francuskim gradovima.

Meta glavnog događaja je Makronova politika za koju organizatori tvrde da umanjuje radnička prava, ide u korist imućnijih i uništava francuski način života.

Makron, sa druge strane, tvrdi da njegove ekonomske promijene imaju za cilj povećanje globalne konkurentnosti Francuske.

On je u petak u intervjuu za televiziju BFM kazao da oni koji protestuju neće uspjeti da “blokiraju državu”.

“Nikakav nered me neće zaustaviti i mir će se vratiti”, kazao je Makron.

(Nezavisne)