Stanovnici Teslića danas se izjašnjavaju o opozivu načelnika ove opštine Milana Miličevića. Pravo glasa ima 44.033 birača, koji imaju mogućnost glasati na 68 biračkih mjesta, ali do 15 sati izlaznost je bila mala.

Ekipa Oslobođenja posjetila je glasačka mjesta 0745001 i 0746501H u Osnovnoj školi “Petar Petrović Njegoš” i u nekih sat vremena vidjeli tek tri osobe, tačnije tri djevojke, da glasaju. Niko od njih nije bio spreman da da izjavu.

Na glasačkom mjestu 0746501H koje je obezbjeđeno za one koji nisu na biračkim spiskovima i glasaju na nepotvrđenim listićima nam je rečeno da je do 14,30 sati glasalo 50 ljudi.

Inače, do 11 sati glasalo je 5.259 građana.

– Opoziv je nešto što sam priželjkivao zadnjih osam mjeseci od kako ne postoji skupštinska većina od načelnika opštine, smatrajući da je to najbolji izlaz iz ove situacije. Taj izlaz koji se meni nameće, a to je da pognem glavu i pristanem na ucjene, ne postoji u mojim razmišljanjima. To je jasno svima. Nije bitno s te strane da li sam ja u igri, da li sam ja načelnik ili nisam, to je, čini se, mnogo šira priča i od Teslića. Ovo je priča o dva koncepta vođenja politike i u tome u kom pravcu Teslić treba da ide, kazao nam je Milan Miličević, načelnik Opštine Teslić.

On je ustvrdio da ovo nije za i protiv opoziva, nego “za i protiv kriminala, korupcije, sijanja straha, reketiranja i drugog što sve radi interesna skupina ljudi koji su zaigrali čitavu priču”.

– Tome u prilog govori podatak da od 29 odbornika u Skupštini opštine Teslić, danas 13 njih nisu u političkim partijama u kojima su bili kada su izabrani u oktobru 2016. godine. Mislim da je svima jasno o čemu govorim, rekao je Miličević uz tvrdnju da vjeruje u građane i njihovu podršku, ali ne i “Komisiji za provođenje postupka opoziva načelnika opštine Teslić u kojoj su sve sami članovi SNSD”.

Podsjetimo, odbornici u Skupštini opštine Teslić donijeli su 31. januara odluku o opozivu načelnika ove opštine Milana Miličevića, a kao datum za neposredno izjašnjavanje građana o tome tajnim glasanjem određen je 3. mart.

U skupštinskoj odluci je navedeno da pitanje na glasačkom listiću o kojem će se građani izjašnjavati u postupku za provođenje opoziva glasi: “Da li ste za opoziv (smjenu) načelnika opštine Teslić?”. “Glasa se zaokruživanjem ponuđenih odgovora – ‘Za opoziv’ ili ‘Protiv opoziva’.

Postupak opoziva provodi Komisija, koju je posebnim rješenjem imenovala Skupština opštine, a sredstva za finansiranje postupka opoziva iznose 160.000 KM.

Aktuelnom načelniku Milanu Miličeviću pripisuju da nije provodio skupštinske odluka, nije sarađivao sa institucijama Republike Srpske, nije realizovao ugovorene investicije, a spore mu i javne nabavke, zapošljavanja, neracionalno trošenje budžeta.

Ovo je drugi put da građani Teslića na referendumu odlučuju o opozivu načelnika. Godine 2006. opoziv tadašnjeg načelnika Rade Pavlovića iz SP pokrenuli su SDS i radikali, što građani nisu podržali.

(M. Dajić/Oslobodjenje)