U javnosti se u posljednje vrijeme često mogu čuti i pročitati prognoze raznih ekonomista da Bosna i Hercegovina ulazi u recesiju, a ima čak i onih koji tvrde da smo već u recesiji.

Doktor ekonomskih nauka i profesor na Ekonomskom fakultetu Pale Marko Đogo za Srpskainfo kaže da prati privredna kretanja i zvanične statistike o ekonomiji.

– Ove godine bilježi se usporavanje privrednog rasta, ali je nećemo završiti negativno. Nemoguće je oboriti privredni rast od tri odsto – objašnjava Đogo.

 

Međutim, kako kaže, ako se nastave negativna kretanja u Njemačkoj i Italiji, već početkom naredne godine se može očekivati pojava recesije i u Bosni i Hercegovini.

Ono što je dobro za zadužene građane, kako kaže, jeste to što se očekuje da u nekoj skorijoj budućnosti neće biti rasta kamatnih stopa na kredite.

– Na čelo Evropske centralne banke dolazi Kristin Lagard, direktno sa pozicije direktora MMF. Ona je bila i ministar finansija Francuske i pristalica je stvaranja uslova za privredni rast – navodi Đogo.

Ocjenjuje da neformiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine ne može bitno da utiče na privredna kretanja u zemlji.

– Do sada nisam vidio da je vlast na nivou BiH nešto posebno efikasna. Više su trošili nego radili. Jedino se može pojaviti problem ako bude trebalo sprovoditi neke infrastrukturne projekte – zaključuje Đogo.

(S.I.)