„Elektroprivreda“ i njena zavisna preduzeća zbog sve lošijeg poslovanja podižu milionske kredite, a da stvar bude gora novac se ne usmjerava na investicije već na izmirenja obaveza prema dobavljačima.

„Elektroprivreda Republike Srpske“ početkom novembra raspisala je tender za nabavku kreditnih sredstava u iznosu od 10 miliona maraka, sa planom otplate narednih šest godina, a – kako je za poslovni portal “Kapital” potvrdio vršilac dužnosti izvršnog direktora za ekonomsko-finansijske poslove Blagoje Šupić – taj kredit namijenjen je za izmirenje obaveze prema dobavljačima.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić kaže da je razlog novog zaduživanja loša hidrološka godina i remont RiTE “Ugljevik”, koji je trajao duže od planiranog.

“Ja smatram da je ova godina bila izuzetno teška za `Elektroprivredu Republike Srpske` utoliko što je hidrološka situacija bila nepovoljna, skoro 70 godina nije bila takva. Imali smo smanjenu, skoro prekinutu proizvodnju na više energetskih objekata, takođe RiTE `Ugljevik` je bila u kapitalnom remontu više od 100 dana, a bilo je planirano 90 dana, i to je uticalo na stanje i morali smo kupovati i zbog tog razloga je ERS morala da posegne za takvom mjerom da bi riješila svoje finansijske obaveze”, kaže Đokić.

Međutim, u PDP-u smatraju da zaduživanje “Elektroprivrede” i njenih zavisnih preduzeća nije ništa neočekivano, a da loše vrijeme ne može biti opravdanje, odnosno da je jedini razlog katastraoflana dugogodišnja ekonomska politika.

“Evo nakon potvrde o podizanju kredita, a znajući da je to prije mjesec dana uradio HET, takođe u iznosu od 10 milona za redovno ekonomsko poslovanje, mi iskazujemo veliku zabrinutost zbog činjenice što `Elektroprivreda` ima veliki uticaj na privredu u Trebinju, ima veliki uticaj na privredna kretanja u čitavoj Hercegovini i Srpskoj. Ruku na srce, svi oni koji prate tokove u `Elektroprivredi` očekivali su ovakve posljedice, one zbog katastrofalno vođene ekonomske politike u Elektroprivredi”, kaže Zoran Anđušić (PDP).

A kakva je situacija u “Elektroprivredi” najbolje govori revizorski izvještaj za prošlu godinu, koja je bila i te kako dobra kad je riječ o vremenskim prilikama, a u kojem stoji da je zbog neadekvatne ispravke potraživanja iskazana dobit veća za oko 70 miliona maraka, što znači da ovo preduzeće prošlu godinu nije završilo u plusu, nego u debelom minusu.

BN TELEVIZIJA