Komisija za spoljne poslove Predstavničkog doma parlamenta BiH danas je dala saglasnost za ratifikaciju više sporazuma i ugovora višemilionske vrijednosti.

Među 18 sporazuma i ugovora koje je podržala Komisija za spoljne poslove nalaze se ugovor o izgradnji auto-puta Banjaluka-Doboj, Sporazum o zajmu /Projekat restrukturisanja Željeznica Republike Srpske/ između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, vrijedan 51,3 miliona evra, te izgradnja puta Berkovići-Nevesinje.

Saglasnost za ratifikaciju data je nakon što Komisija tri puta nije uspjela da održi sjednicu zbog nedostatka kvoruma.

Današnjoj sjednici od devet članova Komisije za spoljne poslove prisustvovalo je njih šest, među kojima je nakon dužeg bojkota rada skupštinskih komisija pojavila se i Dušanka Majkić iz SNSD-a.

Ove tačke dnevnog reda već nekoliko mjeseci nisu mogle biti usvojene jer Komisija nije imala kvorum za rad i glasanje. Dušanka Majkić,koja je inače predsjedavajuća ove Komsije,jutros se pojavila na sjednici kako bi obezbijedila kvorum ali nije predsjedavala sjednicom već je to prepustila zamjenici predsjedavajuće Nermini Kapetanović poslaniku SDA.

U radu ove Komisije učestvovao je i Mladen Bosić (SDS).

Ovi kreditni ugovori, koje Republika Srpska ne može realizovati bez odobrenja Parlamentarne skupštine BiH veći su od 100 miliona evra.

Poslanici SNSD-a ne prisustvuju radu skupštinskih komisija pa je tako teško obezbijediti kvorum za rad a nerad poslanika SNSD u skupštinskim komisijama vlast u Republici Srpskoj ispostavljaju Savezu za promjene.

(BN TV)