Još jedna sjednica Skupštine opštine Ljubinje i još jedna – „nova“ skupštinska većina. Tako bi se najkraće moglo opisati dešavanje u ljubinjskom parlamentu.

Skupštinska većina koju su na početku činili 4 odbornika DNS, 3 odbornika SNSD, jedan SP i „nezavisni“ odbornik Dragan Milojević, (koji je odbornički mandat dobio na listi NDP), funkcionisala je do maja 2017 kad su nastupili prvi nesporazumi izazvani pokušajem smjene članova Nadzornog odbora JP Vodovoda. Zbog ove tačke, rad skupštine je bio blokiran skoro pola godine. Do nagovještaja nove skupštinske većine i deblokade njenog rada, došlo na pretposlednjoj sjednici Skupštine opštine Ljubinje održanoj 27.11. 2017 godine. Tada su za nacrt rebalansa Budžeta za 2017. godinu glasala 5 odbornika SDS, jedan SP i nezavisna odbornica Persa Klimenta, koja je u međuvremenu napustila klub odbornika SNSD. Da ni ovo nije stabilna većina, i da su pojedini odbornici mijenjaju „stranu“ od sjednice do sjednice, pokazala je poslednja sjednica Skupštine održana 28.12.2017 godine, kada je iz četvrtog pokušaja uspjela smjena članova Nadzornog odbora JP Vodovod. Za smjenu su glasali odbornici SNSD-a, DNS-a, zatim nezavisni odbornik Dragan Milojević, ali i odbornik PDP Vojislav Krulj. Posljednja dvojica su dosada uvijek bili protivni smjeni Nadzornog odbora.

Odluka o smjeni članova Nadzornog odbora JP Vodovod izazvala je veliko negodovanje građana Ljubinja. Predstavnici Mjesnih zajednica, njih 30-ak, održali su jutros inicijativni sastanak sa načelnikom opštine gdje su saopštili da neće prihvatiti Odluku o smjeni članova, jer su, kako su istakli, nakon dužeg niza godina ove godine po prvi put imali redovno snabdjevanje vode, a preduzeće je u budžetskom suficitu, tako da ne vide razlog za smjenu. Dogovoren je i termin održavanja protesnog skupa – 02. Januar 2018 godine sa početkom u 18 časova u Sportskoj dvorani, na koji će biti pozvani svi odbornici i građani Ljubinja. Istaknuto je da će, ukoliko se ne povuče Odluka o smjeni, pozvati građane Ljubinja na građansku neposlušnost i prestanak plaćanja računa za utrošenu vodu.

U sjenci dešavanja oko Vodovoda ostalo je skoro nezapaženo da odbornici Skupštine opštine Ljubinje nisu podržali prijedlog Budžeta za 2018 godinu te da je na snagu stupila Odluka o privremenom finansiranju.

Da li su učestale posjete trebinjskog gradonačelnika Luke Petrovića uticale da dvojica odbornika promjene svoje mišljenje i da li će se od januara 2018 broj radnika Hidroelektarana na Trebišnjici povećati za dva pokazaće vrijeme.

Na pitanje za portal ISTOK, da prokomentirise najnovija dešavanja, predsjednik ljubinjskog SDS-a, Stevo Drapić,izjavio je da je sve jasno svima koji žele da vide. Nije sporno da odbornik mijenja mišljenje, strane, pa i političke partije ukoliko je to u interesu gradjana koji su mu ukazali povjerenje, ali ukoliko u pozadini svega stoji lični interes onda nastaje problem. Mi smo, zarad dobrobiti svih gradjana Ljubinja, pružili ruku saradnje i našim dojučerašnjim političkim protivnicima. Bili smo spremni da preuzmemo odgovornost, i nijednom prilikom nismo isticali da su nam bitne funkcije i fotelje…nažalost tako nisu mislili i drugi. Sada na sceni imate novu skupštinsku većinu koja će na kraju krajeva morati polagati račune gradjanima Ljubinja. Opšti izbori 2018 godine su prilika da gradjani Ljubinja kažu šta misle o politici preletača i ličnih interesa..

 

 

ISTOK