Pokušaji vanrednih zasjedanja propadali su, jer poslanici i delegati SNSD-a odbijaju da Parlament radi dok se ne imenuje mandatar za Savjet ministara BiH.

Dom naroda i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH od dana konstituiranja nisu održali nijednu sjednicu. Pokušaji vanrednih zasjedanja propadali su, jer poslanici i delegati SNSD-a odbijaju da Parlament radi dok se ne imenuje mandatar za Savjet ministara BiH.

Za to vrijeme sve to nije spriječilo parlamentarce da dobiju visoke plate i naknade za rad te da putuju u strane zemlje.

Prošao je i avgust, mjesec kolektivnog godišnjeg odmora, ali se on nastavlja i dalje, jer je septembar potpuno prazan kada je riječ o obavezama parlamentaraca.

Niti jedan datum nije označen kao dan održavanja sjednica, pa je sigurno da se blokada nastavlja.

Upozorenja kako je rad najvišeg zakonodavnog tijela u državi blokiran zbog političkih opstrukcija i pozivi da međunarodna zajednica zbog toga intervenišu i kazne političare i stranke koji su za to odgovorni nije urodila plodom.

Iako su i Predstavnički i Dom naroda parlamenta BiH odavno konstituirani na osnovu rezultata izbora provedenih u oktobru 2018., oni već mjesecima uopšte ne zasjedaju niti donose bilo kakve odluke.

Razlog tomu je činjenica da nije formirana niti jedna parlamentarna komisija koja bi prije rasprava na sjednicama domova trebala razmatrati prijedloge odluka i zakona. Formiranje tih komisija blokirao je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, koji traži da prvo bude uspostavljen Savjet ministara BiH.

(Patria)