Delegacija MZ Lazarevo i KUD „Zavičaj“ posetili gradić Rudo u Republici Srpskoj, igrači iz Lazareva igrom i pesmom uveličali godišnji koncert KUD-a „Prosvjeta“ iz Rudog.

Kada se spomene gradić Rudo na krajenjem istoku Republike Srpske prva asocijacija vezana je za daleku 1941. godinu i 21. decembar kada je u ovom mestu formirana Prva Proleterska brigada NOJ-a, kasnije je ovaj dan ali kao 22.decembar obeležavan sve do 1991.godine Dan JNA. Rudo koje se još naziva Donje Polimlje se spominje još u Srednjem veku kada je bilo u sastavu države Nemanjića. Sadašnji naziv Rudo mesto uz brzu planinsku reku Lim dobija 1555.godine kada je ovu kasabu osnovao Mustafa Paša Sokolović briski srodnik Mehmed Paše Sokolovića. Rudo status opštine dobija 1955. godine kada počinje privredni razvoj i kada su u mestu radile „Metalac“, drvno-prerađivačka industrija „Polimka“ te „Autodelovi“ FAP-a Priboj. Ovaj grad koji je u blizini tromeđe BIH, Srbije i Crne Gore u dane uskrsa je posetila delegacija Lazareva i KUD „Zavičaj“ koji sa kulturno umetničkim društvom “ Prosvjeta“ od 2014. godine održva saradnju i međusobne posete. Ove godine pored domaćina Ruđana i Lazarevljana u programu su učestvovali i folkoraši KUD-a „Stevan Knićanin“ iz Knića kao i folkorne seckije domaćina iz „Prosvjete“, Štrpaca, Bijelog Brda i O.Š.“Rudo“. Godišnji koncert u velikoj sali kulturnog centra „Prosvjeta“ je bio izuzetno posećen, tražila se stolica više i mnogi su stajali da bi na delu videli sve što je lepo i tradicionalno a vezano je za naš naš narod u Srbiji i Bosni.  Domaćin je gostima među kojima su bili i Lazaevljani uručio specijalne zahvalnice za višegodišnju saradnju.

– Nas sa Lazarevom vežu bratske, zemljačke veze i trajno prijateljstvo koje smo počeli 2014.godine da razvijamo  u Rudom isto tako i u Lazarevu. Ovo je primer bratske saradnje koju vezuje naša tradicija, kulutura i sve čini da se ona ne zaboravi i isto tako da se unapredi na svim poljima- istakao je Ilija Lučić, direktor Kulturnog centra „Prosjeta“ koji su  uz Iliju Arsića, orgnizatora u „Prosvejti“ , Draška Spasojevića, umetničkog rukovodioca i Jovanu Lazović bili vrsni domaćin gostima iz Lazareva i Knića,a sve uz saglanost Rata Rajaka načelnika opštine Rudo. Posebno emotivan nastup je bio soliste „Zavičaja“ Ive Jelić koja je otpevala dve pesme. Treba li napomenuti da su deca iz Lazareva bili gosti svojih vršnjaka i da su se kao i uvek na rastanku dugo pozdravljali uz suze i obećanje da će se na jesen videti u Lazarevu.

DELEGACIJA LAZAREVA

U zvaničnoj delegaciji koja je uz „Zavičaj“ posetila opštinu Rudo bili su Ljubinka Rašo, Julijana Lazić, Anka Jelić, Blagoje Bogdanović, Dušan Suić, Nenad Joksimović i Žarko Cvetić. Svako je u svom delu imao kontakte, razgovore za nastavak saradnje Rudog i MZ Lazarevo u kojoj žive potomci sa opština Rudo, Višegrada i Priboja. Uzvartna poseta je već dogovorena, i to krajem oktobra kada „Zavičaj“ održava godišnji koncert u Lazarevu.

ZNAMENITOSTI RUDOG

Obišli smo prelepi pravoslavni hram „Apostola Petra i Pavla“ i bili na liturgiji drugog dana uskrsa,spomen soba u centru grada posvećena je Prvoj proleterskoj brigadi ali i 118 Ruđana koji su izginuli u najnovijem ratu devedesetih koji su dobili spomenik „Da se ne zaborave“. Rudo ima prelep hotel „Komsar“ u centru, koji je gradio bogati Azerbejdžanac. Tu je i šumska uprava Rudo, meterološka stanica, lokalna radio-televizija, osnovna škola i srednjoškolski centar, biblioteka „Prosvjeta“. U Rudom se nalazi i džamija obnovljena 2010.godine. Grad obeležava „Vidakovićeve dane poezije“ i „Petrovačke dane“.

Lokalnoj radio-televiziji izjavu je dao i član delegacije iz Lazareva, opštinski odbornik i član MZ Lazarevo Nenad Joksimović:

– Za Rudo nas veže neraskidiva veza, dosta naših porodica potiče iz ovih krajeva. Obnovili smo prijateljstvo, sagradili smo most koji vezuje Rudo i Lazarevo, nadamo se saradnji i na drugim poljima i sverama života. Ovo je samo jedan u nizu koraka koji činimo za dobrobit naših građana…

Dugo su se deca i gosti pozdravljali sa svojim domaćinima iz Rudog, uz put pesma, vozač „Net Busa“ Slobodan Vojvodić pojačava muziku. Uz put se svraća u manastir „Draževicu“ gde svi  od monaha dobijaju sladoled, obilazi se Dobrunski manastir, a potom i Mokara gora i čuvena stanica sa koje kreće ćira „Šarganskom osmicom“. Pada mrak i noć kada autobus stiže u Zrenjanin a potom u Lazarevu. I ovaj put je organizovala mesna zajednica Lazarevo, agilni predsednik Radovan Tihomirović, predsednik Kuda Mića Vasić, a oni ističu uz veliku pomoć Gradske uprave iz Zrenjanina i gradonačelnika Čedomira Janjića koji  Lazarevljane pomaže u svakoj akciji.

(lazarevo.rs)