Nevladina organizacija Restart upriličila je danas performans “Potkivanje” ispred zgrade OHR-a u Sarajevu.

Aktivisti su poručili da će ispred OHR izvršiti “obred potkivanja konja po imenu Milan”.

Stefan Blagić iz spomenutog udruženja kazao da OHR jedini može da reaguje u aferi “Potkivanje”, prenosi N1.

– OHR je trenutno jedina instanca vlasti koja može da reaguje nakon što je disciplinska komisija odbila da vodi postupak protiv Milana Tegeltije. Mislim da u ovoj državi nema pravde. Ime konja formalno nema nikakve veze da gospodinom Tegeltijom – kazao je i dodao

– Dajte reagujte ljudi, napravite konkretan potez. Samo tako ćete pomoći ovoj državi, u protivnom ćemo vjerovati da radite protiv interesa ove zemlje.

Podsjetimo, riječ je o svojevrsnoj reakciji na pravosudne nelogičnosti, koje potresaju zemlju prethodnih dana. Iz organizacije poručuju da će se na ovaj način pokušati dodatno da animiraju Kancelariju visokog predstavnika za BiH na čelu s Valentinom Inckom koji i dalje “blago reaguje na kršenje mnogobrojnih zakona”.

Prvostepena disciplinska komisija VSTS BiH je odbacila disciplinsku tužbu i zahtjev za suspenziju Milana Tegeltije, nakon čega su reagovali iz Kancelarije visokog predstavnika za BiH navodeći kako su „neugodno iznenađeni ovom odlukom“.

Zbog toga je Tegeltija uputio otvoreno pismo Upravnom odboru Savjeta za implementaciju mira, na šta su reagovale brojne ambasade, OHR i OSCE poručujući predsjedniku VSTS  da „niko ne smije biti iznad zakona“.

(Srpskainfo)