Ukoliko Banjalučani ne dobiju licencu za nastup u Premijer ligi BiH, poznato je ko bi ih mogao zamijeniti.

Apelaciona, odnosno Drugostepena komisija za licenciranje klubova zasjedaće sutra, nakon čega će biti poznato da li će se banjalučki Borac i naredne sezone takmičiti u Premijer ligi BiH.

Ipak, Banjalučani se nalaze u skoro bezizlaznoj situaciji, jer do četvrtka treba da prikupe 730.000 KM, kako bi izmirili dugovanja, što je preduslov za dobijanje licence.

Najveći dio duga, tačnije 580.000 KM, od Borca potražuje FK Džaja, dok je 150.000 KM dug prema bivših igračima, trenerima, zaposlenima u Radnoj zajednici…

Odlukom Prvostepene komisije za licenciranje, osim Banjalučana, licencu za sezonu 2018/19. nisu dobili ni tuzlanska Sloboda, Čelik iz Zenice, Vitez i GOŠK iz Gabele, pa će i oni u četvrtak imati novu šansu da osiguraju nastup sljedeće sezone u bh. eliti.

Ukoliko se desi da Borac ne dobije licencu, mjesto u Premijer ligi BiH, prema Propozicijama takmičenja, biće ponuđeno ekipama koje su tokom nedavno završene sezone ispale iz lige, dakle prvo Čeliku, a zatim i Vitezu. Naravno, pod uslovom da oni dobiju licencu.

U Članu 40 Pravilnika o licenciranju klubova Fudbalskog saveza BiH navodi se:

“Ukoliko neki od klubova Premijer lige BiH koji je po plasmanu obezbjedio učešće u Premijer ligi ne dobije licencu, umjesto njega pravo učešća stiče klub koji po plasmanu nije obezbijedio učešće, ali posjeduje licencu (klub sa boljim plasmanom).

U situaciji kada više od dva kluba Premijer lige BiH koji su po plasmanu obezbijedili učešće u Premijer ligi BiH nisu dobila licencu za učešće u takmičenju Premijer lige BiH u određenoj takmičarskoj sezoni, tada se taj broj upražnjenih mjesta u Premijer ligi BiH može popuniti klubovima iz Prvih entitetskih liga (niži rang takmičenja) prema redoslijedu sportskog plasmana i uslova dobijanja licence u postupku vanredne primjene sistema licenciranja klubova.

U skladu sa prethodnim stavom, prednost ulaska u Premijer ligu BiH ima klub iz one entitetske lige u koju se vraća klub iz Premijer lige BiH. Ukoliko neki klub iz nižeg ranga takmičenja koji je po sportskom rezultatu ostvario pravo na ulazak u takmičenje Premijer lige BiH, a u postupku vanredne primjene sistema licenciranja klubova nije dobio licencu za učešće u takmičenju Premijer lige BiH u određenoj takmičarskoj sezoni, umjesto njega pravo učešća stiče prvi slijedeći klub prema plasmanu, a koji je dobio licencu u postupku vanredne primjene sistema licenciranja klubova.

Shodno prethodnim stavovima, Administracija za licenciranje dužna je pozvati najmanje po tri kluba iz prvih entitetskih liga (niži rang takmičenja) da učestvuju u postupku vanredne primjene sistema licenciranja klubova.”

Sjednica Drugostepene komisije FS BiH zakazana je za četvrtak, 24. maja.

 

(mondo.ba)