Za danas zakazana sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona /HNK/ nije održana zbog nedolaska poslanika iz Kluba Hrvata, koji su tražili da Skupština raspravlja o bezbjednosnoj situaciji i smještaju migranata u Salakovac, te zatražili smjenu ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i najavili krivičnu prijavu protiv njega.

Klub hrvatskih poslanika saopštio je da su zadužili pravni tim da na osnovu dostupnih i pravno relevantnih činjenica u vezi sa smještajem migranata u kamp Salakovac 18. maja utvrdi elemente krivične odgovornosti ministra Mektića i drugih pojedinaca “u grubom nasrtaju na ustavno-pravni poredak HNK”.

“Klub će u tom smislu nadležnom tužilaštvu podnijeti krivičnu prijavu protiv tih osoba”, naveli su iz Kluba Hrvata.

Klub smatra da je održavanje sjednice Skupštine HNK zakazane za danas s predloženim dnevnim redom nesvrsishodno i traži njeno otkazivanje, a hrvatski poslanici neće prisustvovati ovako zakazanoj sjednici sve dok se na dnevni red ne uvrsti informacija o stanju bezbjednosti HNK.

“Klub hrvatskih poslanika traži da se, nakon održavanja vanredne sjednice Vlade o ovom pitanju, zakaže vanredna sjednica Skupštine na kojoj bi se razmatrala informacija i sva pravno relevantna pitanja vezana za smještaj migranata u centar u Salakovcu”, saopštili su iz Kluba Hrvata.

Klub je podržao MUP HNK-a, Upravu policije i komesara Iliju Lasića.

“Od legitimnih hrvatskih predstavnika u tijelima vlasti na nivou BiH Klub traži pokretanje pitanja političke odgovornosti i smjene aktualnog ministra bezbjednosti. Klub od Savjeta ministara traži odgovore na sedam postavljenih pitanja koja se odnose na događaje u petak. Hrvatski poslanici u Skupštini HNK imaju razumijevanja prema svim osobama koje se nalaze u nezavidnoj poziciji. Pod izgovorom navodne humanosti prema jednoj kategoriji ljudi, ne smije se vršiti institucionalno nasilje prema drugima”, navdi se u saopštenju.

U Klubu ističu da o humanosti odgovornih najbolje govori šatorsko naselje u Sarajevu.

“Briga o pravima migranata probudila se tek nakon njihovog dolaska u Mostar. To bi smatrali iskrenim da su se njihove nedaće rješavale na civilizovan i zakonit način, a ne potpunim ignorisanjem i vrijeđanjem građana ovog kantona i njenih legitimnih predstavnika u tijelima kantonalne vlasti”, stoji u saopštenju koje potpisuje predsjednik Kluba Hrvata Dragan Tule.

Predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago rekao je da je Kolegijum Skupštine prije sedam dana jednoglasno donio odluku o zakazivanju sjednice, te donio prijedlog dnevnog reda, a da je danas dobio zaključak Kluba Hrvata u kojem stoji da za njih današnja sjednica nema smisla dok ne bude održana vanredna sjednica u vezi sa stanjem bezbjednosti u kantonu.

“Ako ima potrebe za vanrednim sjednicama, onda ima poslovnička procedura za raspravu o tim pitanjima, te se takva sjednica može zakazati i danas ili sutra, čim se dobiju materijali o kojima poslanici mogu raspravljati”, istakao je Špago.

Špago je naveo da se previše potencira pitanje bezbjednosti, a da pet ili šest dana nema informacija da je neko od migranata po bilo kojem osnovu narušio stanje bezbjednosti u HNK.

On je dodao da je logično da za stvari koje ne funkcionišu odgovornost snosi vlada, ali je opovrgao optužbe da SDA ima prećutni dogovor s HDZ-om po pitanju policijskog komesara Ilije Lasića, za koga je sud presudio da je imenovan mimo zakona.

Klub poslanika Bošnjaka u Skupštini HNK smatra da danas nije postojao nijedan razlog za neodržavanje sjednice Skupštine HNK i smatra nedopustivim nedolazak Kluba poslanika Hrvata i uslovljavanje održavanja redovne sjednice Skupštine HNK.

Predsjednik Kluba Bošnjaka Ajman Šoše rekao je novinarima da Klub poziva Vladu HNK da, u okviru svojih mogućnosti, pomogne rad Centra u Salakovcu gdje su smješteni migranti.

“Osuđujemo postupak nezakonito imenovanog komesara Ilije Lasića i drugih policijskih službenika od 18. maja i očiglednu zloupotrebu Uprave policije MUP-a HNK, te podržavamo nastojanja istražnih organa na utvrđivanju odgovornosti”, naveo je Šoše.

Iz Kluba Bošnjaka, dodao je on, pozivaju Vladu HNK da postupi prema presudi Kantonalnog suda kojom je utvrđeno nezakonito imenovanje komesara i da dovede u zakonske okvire rad Uprave policije MUP-a HNK.

Članovi Kluba Bošnjaka pozvali su svoje kolege iz Kluba Hrvata da ne blokiraju rad najvišeg zakonodavnog organa u HNK.

(Srna)