„Potkivanje“ nije jedina afera za koju se vezuje ime predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milana Tegeltije, koji je karijeru rukovodioca sudskih institucija počeo kao čelni čovjek Osnovnog suda u Banjaluci, za čijeg je mandata u 2010. godini zapaljena soba sa dokazima među kojima su i oni o trgovini narkoticima.

Tužilaštvo Banjaluka je zbog podmetanja požara koji se desio 04. 11. 2010. moralo odustati od nekoliko istraga o trgovini drogom, koje su vodili u to vrijeme, a za izazivanje požara osumnjičena su dva NN lica.

Afera „Paljenje suda“, je predstavljala do tada neviđeno poniženje za pravosuđe u RS, a u domaćoj javnosti se postavljalo pitanje kako je uopšte moguće da Tegeltija ostane na čelu Suda u kojem su kriminalci uspjeli da zapale dokaze i natjeraju pravosudne institucije da odustanu od njihovog progona.

Zanimljivo je da je Tegeltija u medijskim istupima govorio da paljenje dokaza neće uticati na ishod postupaka koji su vođeni na ovom sudu (  https://www.nezavisne.com/novosti/hronika/Pozar-podmetnut-svi-dokazi-unisteni/71321 ) dok su iz Tužilaštva RS iznosili neslaganje sa tim tvrdnjama.

U vezi sa pitanjem koje se tiče obustave istrage ili eventualno izmjene optužnica obavještavamo Vas, da je u manjem broju  predmeta Tužilaštvo obustavljalo istragu iz razloga što su predmeti iz tih istraga izgorjeli  pa se shodno tome nisu mogli vještačiti( to se odnosi na oduzete predmete u vezi sa krivičnim djelom neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga iz člana 224 Krivičnog zakona Republike Srpske)“, navedeno je u odgovoru koji su novinari dobili iz Tužilaštva RS.

Svi koji su predsjednika Suda tada pozivali na odgovornost i tražili njegovu hitnu smjenu u čudu su gledati kako Tegeltijina karijera vrtoglavo napreduje, sve dok se on nije obreo i na najvišu funkciji u bh. pravosuđu.

Da li će vispreni Tegeltija uspjeti sačuvati svoju najnoviju funkciju  vidjeće se  u narednim danima, ali jedno je sigurno da njegova karijera više neće ići uzlaznom linijom jer se dalje od ovog u BiH pravosuđu ne može dogurati.

(Istok)