U Kalinoviku je danas otkriven i osveštan spomenik srpskim borcima koji su u Odbrambeno-otadžbinskom ratu poginuli na kalinovačkom ratištu.

Grad heroja, kako Kalinovik nazivaju, poslije više od dvije decenije čekanja, dobio je spomen obilježje posvećeno palim junacima. Na spomen ploči je 359 imena.

U Kalinoviku se zavijorila i zastava sa likom Ratka Mladića koji je rodom iz ove opštine. Njegov sin, Darko, poručuje da palih boraca moramo da se sjećamo i da gledamo u budućnost. Stižu poruke da Republiku Srpsku treba da jačamo i gradimo, bez svađa i međusobnih podjela.

Među 359 poginulih srpskih junaka, jesu i imena oko 250 gardista.

– Ti momci su se nakon završene srednje škole odazvali pozivu da stanu u odbranu srpskog naroda, očuvanja srpske tradicije i stvaranja Republike Srpske – istakao je Predrag Aćimović, predsjednik Udruženja gardista.

Otkrivanje spomenika, koji predstavlja vječno sjećanje na vrijeme i ljude koji su najviše dali kada je bilo najpotrebnije, veliki je dan ne samo za Kalinovik, već cijelu Republiku Srpsku.

Na spomeniku, među srpskim herojima, upisano je i ime Stanislave Koprivice koja je imala samo 15 godina kada je stradala na mjestu pored otkrivenog spomenika.

(Istok)