Boračka organizacija Republike Srpske proslavila je krsnu slavu Mitrovdan u Nevesinju, gradu koji slavi i Dan opštine, a koji je odbranjen u mitrovdanskim bitkama 1992. i 1994. protiv daleko brojnijeg i opremljenijeg neprijatelja. I ove godine borci su razočarani svojim položajem, a tokom dodjele Povelje opštine Nevesinja narodnom poslaniku Iliji Tamndžiji na Svečanoj sjednici skupštine opštine burno su reagovili odbornici opozcije, smatrajući da je to poniženje za sve pale borce Nevesinja i doline Neretve koji su se borili u mitrovdanskim ofanzivama za odbranu grada.

Mitrovdan je poseban praznik u istočnoj Hercegovini, koji se proslavlja kao krsna slava Boračke ortganizacije Republike Srpske, a koji je ujedno dan sjećanja na sve one koji su  u dva navrata, 1992. i 1994. godine,  u mitrovdanskim ofanzivama odbranili Nevesinje i Hercegovinu. Bile su to bitke za opstanak, protiv mnogostruko jačeg i opremljenijeg neprijatelja, a nažalost, u tim bitkama, stradala su šezdeset četiri borca, a blizu 1000 bilo ih je ranjeno.

Tadašnji komadant Trećeg bataljona Nevesinjske brigade Milenko Lalović kaže da ono što sada treba imnati uvijek na umu i kao glavcna poruka svim borcima i našem narodu Republike Srpska da se ta borba nije završila za Mitrovdan.

“Sada tu borbu treba voditi na drugi način, pametniji mudriji i drugim oružjem, a jedno od tih ubojitih orućžja jeste i ovo koje sada činimo da prenesemo poruku da moreamo čvrsto biti na braniku otadžbine”, kazao je Lalović.

Na Mitrovdan u Nevesinju okupljaju se demobilisani borci iz čitave istočne Hercegovine. I dok u ministarstvu rada i boračko invalidske zaštite kažu da čine sve da poboljšaju položaj boračke populacije, većina onih koji su se borili za Republiku Srpsku ističu da su zapostavljeni.

– Činimo sve i godinama smo činili, izmjenama i dopunama zakona, svake godine. Sigurno da se u određenim elementima poboljšava položaj boračke populacije – kaže Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske

Međutim anketirani borci kažu drugačije:

“Teško stanje boraca, težak je bio Mitrovdan i mitrovdanske ofanzive, ali mogu reći da nam danas nije ništa lakše nego tada. danas ginemo od političara i onih što nas vode, a tada smo ginuli od protivnika”.

“Nikakav status, nikakvo priznanje, evo danas na svetog Dimitrija u janačkom Nevesinju kada je do podne poginulo 40 naših momaka, evo danas da se poklonimo njihovim sjenama, danas je ovdje najmanje boraca.
Političari, neki iz ličnog interesa, što se tiče boračke populacije nezadovoljna je sa stanjem u našoj državi”.

“Ratni vojni invalid od prvog dana. Imama 50 maraka inavlidnine, tri brata nas bila u ratu, nijedno djete ne radi naše. Jedno moje radi smanjili mu platu na 400 maraka”, kaže jedan od anketiranih…

Sve Boračke organizacije iz istočne Hercegovine ove godine oštro su osudili odluku Opštine Nevesinje da se na Mitrovdan uruči najveće priznanje poslaniku SNSD-a Iliji Tamindžiji, koji je čitav rat proveo na studijima u Podgorici. Niko od predstavanika tih organizacija nije prisustvovao Svečanoj skupštini opštine Nevesinje i dodjeli povelje Tamindžiji, a burno su reagovili pojedini odbornici nevesinjske opozicije…

-Imamo šta imamo, istorijsko poniženje koje će ostati upisano kao tamna mrlja u istoriji Nevesinja. Mogu da im kažem i jednom i drugom i trećem neka se stide i Boga i ljudi i roda svoga dok je svijeta i vijeka”, rekao je odbornik SDS Anto Šipovac.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić kaže da je bio u toku svih ovih događaja putem opštinskih i gradskih organiztacija i tome nema šta novo da doda.

(BN TV)