Povećanje plata radnicima koji su na budžetu je najavljeno. Platni razredi su napravljeni. Procenti izračunati. Ali, još nije tačno usaglašeno koliko će za to novca trebati iz budžeta.

”To će zahtijevati da u budžetu bude povećanje od 70 miliona platnog fonda” – rekao je juče član Predsjedništva BIH .

”Vi ste čuli juče da je to oko 65 miliona koja će se obezbjediti” – rekla je danas predsjednik RS Željka Cvijanović.

Razlika od pet miliona maraka gore ili dole, za vlast i nije toliko važna. Novac će kažu svakako biti obezbjeđen iz budžeta.

”Biće para. Zasnovan je na realnoj računici, znamo kako stvari stoje. Nikad nismo preduzimali nijedankorak ni kad su plate, ni kad su penzije a da je to bilo nerealno” – kaže Cvijanović.

Radnici koji su imali između 450 i 500 maraka, od naredne godine trebalo bi da dobiju povećenanje od 90 do 100 maraka.
Oni koji sada imaju između 500 i 1.000 maraka, dobiće dodatnih 50 odnosno 100 maraka. Najveće povećanje dobiće oni koji imaju plate od 1.800 maraka.

Zoran Pavlović kaže da je svako povećanje plata dobro, ali da se mora voditi računa o realnom sektoru.

”Ako dižemo plate u javnom sektoru, a to nemamo u relanom sektrou onda grešimo što to radimo, jer je to dodatno opterećenje na realni sektor.Povećnej u prosjeku od 100 je prvi put dobro urađeno jer na taj način oni kojima veće plate neće dobiti najveće povećanje.” – kaže ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Povećanje plata u javnom sketoru sa negodovanjem su dočeki u Uniji udruženja poslodavaca. Tvrde da povećanje javne potrošnje bilo pogubno za sve i da će RS biti u velikoj opasnosti ukoliko krene tim putem.

”Treba raditi na smanjenju javne potrošnje i preraspodjeli plata. Ne želimo jaz između realnog i javnog sektora. Ima ljudi u javnom sektoru koji imaju male plate, koje i te kako zarade, ali ima i onih koji svoju platu nisu ni blizu zaradili,ali i onih koji ne idu na posao a imaju platu.” – kaže predsjednik Unije udruženja poslodavaca Dragutin Škrebić.

Povećanje plata koje je najavljeno dolazi baš u godini lokalnih izbora. Sindikalci kažu nisu ”gadljivi”, ako ce i na taj način doći do cilja.  Ranka Mišić kaže da je Sindikat tražio da plate u naredne tri godine rastu najmanje deset odsto, a ono što je ponudio SNSD jeste rast plata korisnicima budžeta i rast najniže plate.

”Sada želimo da vidimo konačno povećanja ui relanom sektoru. Neće ići glatko ali najodgovornija je Vlada” – kaže predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

SNSD će predložiti Vladi da minimalna plata u RS od početka naredne godine bude 500 KM. Sindikat će tražiti da to bude 50 maraka više, a od prvog kvartala 2020. godine 600 maraka.

Budući da će vlast krenuti u borbu i za loklane izbore, nije isključeno da će pronaći novca za dodatno povećanje plata, odnosno, obezbjeđivanje sigurnih glasova.

(BN TV)