Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da bi posebna sjednica parlamenta RS o deklaraciji SDA mogla biti održana u prvoj polovini novembra i da očekuje usaglašen odgovor RS, koji bi bio podržan većinom poslanika.

On je rekao da zahtjev za održavanje posebne sjednice još nije primljen, ali i naglasio da RS treba kroz formu zaključaka i odluka Narodne skupštine pokazati svoje viđenje donošenja deklaracije SDA “čiji ciljevi su za Srbe uznemirujući”.

– Deklaracija SDA ima isti cilj kao i one koje su rađene prije više od 30 godina. Mora se stati s ovim, jer srpski narod se ne osjeća lagodno kada vidi ciljeve ovakvih dokumenata. Zato Republika Srpska mora da u Narodnoj skupštini zauzme stav o svemu – rekao je Čubrilović za RTRS.

Čubrilović tvrdi da predstavnici RS na nivou BiH nemaju osjećaj odgovornosti prema Narodnoj skupštini, što nije dobro.

– Svakom od nas bi RS morala biti iznad svega i da o pojedinim pitanjima imamo jedinstvene stavove. Moramo partijske, pojedinačne i lične interese staviti u funkciju srpskog naroda – kazao je Čubrilović.

On je ocijenio da je nedopustivo što na nivou BiH vlast nije formirana ni godinu nakon izbora.

– Kada je pisan Izborni zakon BiH, a stranci su imali ogroman utjecaj, nije se razmišljalo o ovakvoj situaciji, što je nevjerovatno. Imamo i negativan primjer u Mostaru, gdje godinama ne mogu da budu sprovedeni izborni rezultati. Ovakva situacija na nivou BiH nije dobra, iako RS može da i bez toga funkcionira – naglasio je Čubrilović.

On je ponovio da Godišnji nacionalni program (ANP) ne može biti uvjet za formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH, nego da su stav o ovome nametnule pojedine ambasade.

Kada je riječ o vladajućoj koaliciji u RS, Čubrilović, koji je i lider Demos-a ocijenio je da je ona stabilna i da su dobri odnosi među strankama koje je čine.

– Koalicija je stabilna, postoji komotna skupštinska većina. Što se tiče rada parlamenta odražava se možda u nekom segmentu rada ovo što nije kompletirana vlast na nivou BiH – rekao je Čubrilović.

(Srna)