Centralnoafrička Republika je 14 zemlja koja je ili povukla ili suspendovala ili precizirala svog stav da ne priznaje Kosovo, izjavio je jutros ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Gostujući na RTS, Dačić je pokazao zvaničnu notu koju je sinoć dobio od te zemlje, a koju je posjetio prošle godine gdje je razgovarao sa tamošnjim predsjednikom.

Dačić je ukazao da Priština tvrdi da je Centralnoafrička Republika priznala Kosovo, a da je tokom njegove posjete toj zemlji prošle godine njen predsjednik izrazio čuđenje zbog toga.

– Poslije mog zahtjeva oni su napravili malu istragu da li postoji odluka ili ne u Centralnoafričkoj Republici i kažu da ne postoji nikakav stav kojim Centralnoafrička Republika priznaje Kosovo. Da oni ne mogu da zastupaju različitu poziciju od međunrodnog prava da se zalažu za dijalog i da podržavaju osnovne vrijednosti i suverenitet za sve zemlje a za republiku Srbiju posebno – rekao je Dačić.

– Centralnoafrička Republika je 14 zemlja koja se na takav način izjasnila. Kosovo je tvrdilo da ima 116 zemalja koje priznaju, sad mogu da kažem da je taj broj pao ispod 100. Cilj nam je da to bude ispod polovine članica UN – rekao je ministar.

Ovo je 14. zemlja koja je povukla svoj stav o priznavanju Kosova, odnosno precizirala ga, rekao je Dačić.

To su do sada učinili i Republika Palau, Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Granada, Unija Komora, Burundi, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja.

Dačić je najavio da postoji još jedna zemlja koja je donijela odluku o povlačenju priznanja, ali već mjesec-dva ne želi to da objavi da ne bi iritirao međunarodnu zajednicu.

(Agencije / RTS / istok)