Glasovima vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) danas je usvojen rebalans entitetskog budžeta te izmjene odluke o dugoročnom zaduživanju tog bh. entiteta za ovu godinu, koje će sa 477 miliona biti povećano na 540. 126. 000 KM.

Iz Vlade su naveli da planiraju i prodaju obveznica Republike Srpske na međunarodnom finansijskom tržištu, u iznosu od oko 200 miliona evra, čije izvršenje je planirano polovinom ove godine.

Usvojeni rebalans budžeta za ovu godinu iznosi tri milijarde i 424 miliona KM i veći je za 87 miliona KM od usvojenog budžetskog okvira.

Na posebnoj sjednici NSRS podršku su dobile i izmjene izbornog zakona RS po hitnom postupku, predložene radi usklađivanja sa zakonima o gradovima Bijeljina, Prijedor, Trebinje, Doboj i Zvornik kojima su te lokalne zajednice stekle status grada.

Prihvaćene su i izmjene Zakona o privatizaciji državnih stanova, kojima je predviđeno da rok za zaključivanje ugovora o otkupu stanova bude pomjeren sa 30. juna ove na 30. jun 2020. godine.

Poslanici su izglasali i izmjene Zakona o izvršenju budžeta RS za 2018., po hitnom postupku i usvojili Informaciju o provedenoj proceduri javne nabavke za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Memorijalnog centra u Spomen-području Donja Gradina.

Nakon glasanja, završena je posebna sjednica Narodne skupštine RS.

(Fena)