Poslije odrađene smjene na poslu Milan Babić uzima torbu sa opremom i seli se u dvoranu na trening.

Kikbokser iz Gacka je primjer kako se uz puno odricanja i napornih treninga može doći do sjajnih rezultata. Ovaj 23-godišnjak radi u ZP „Rudnik i Termoelektrana Gacko“ na površinskom kopu, a po završetku radnog vremena i praktično bez odmora odlazi na trening.

– Ništa nije teško kad se voli. Poslije napornog rada uzimam torbu i odlazim na trening. Iako je posao zahtjevan i dugo traje, kad uđem u ring nema opuštanja. Maksimalno odradim sve što je trener pripremio jer samo kvalitetnim radom mogu doći do rezultata. Za sada uspjevam da uskladim obaveze na poslu i treningu, kao i oko odlazaka na takmičenja, a u firmi mi izlaze u susret koliko god to mogu – rekao je Babić.

Rezultati su u 2018. godini bili sjajni. U rodnom Gacku je osvojio titulu profesionalnog šampiona Evrope u disciplini K1, kategorija do 78,1 kg u WAKO asocijaciji, bio je najbolji na Balkanskom prvenstvu, te drugi na Evropa kupu. Takođe je odbranio titule šampiona RS i BiH, tako da se našao među 10 najboljih sportista Srpske.

– Za mene je protekla godina bila najuspješnija u karijeri. Titula šampiona Evrope, uspjesi na prvenstvu Balkana i Evropa kupu, odbranjene titule na prvenstvima Republike Srpske i BiH su rezultati za ponos, ali i motiv da i u ovoj godini nastavim da postižem nove uspjehe. Imam želju da dodatno napredujem i da osvajam nove titule – dodao je Babić.

Na početku karijere Babić se bavio fudbalom i košarkom, ali se na kraju odlučio za ring.

– Ring me privukao jer u njemu sve zavisi isključivo od mene. Ako sam dobro trenirao i ulazim spreman, onda mogu svakog da pobedim i ne zavisim od bilo koga drugog. Na početku sam trenirao fudbal i košarku, ali sam više volio da uspesi zavise od mene, a ne od kolektiva. Naravno, mnogo toga u ringu zavisi od kvaliteta i spremnosti rivala, ali kada izgubiš u kikboksu onda možeš i moraš da kriviš samo sebe – istakao je Babić.

Ipak, takmičenje u kikboksu ne donosi veliku finansijsku dobit.

– Istina je da su zarade od ovog sporta kod nas veoma male, jer kad se poslije mečeva odbiju troškovi priprema, odlazaka na takmičenja,onda nam ne ostane mnogo. Ipak, ovaj sport sam zavoleo i ne bih ništa mijenjao da opet krenem – završio je Babić. D.

Cilj uspjeh na Svjetskom prvenstvu

U ovoj godini borca iz Gacka očekuje nekoliko iskušenja.

– Očekuje me prije svega odbrana titule šampiona Evrope u toku godine, a pored toga imaću i Svjetsko prvestvo u Sarajevu, te Balkansko prvenstvo. Na ovim takmičenjima želim da ostvarim što bolje rezultate, a nadam se da ću titulu šampiona Evrope zadržati još nekoliko godina – optimista je Milan Babić.