U Foči je juče održan sastanak predstavnika opštinа Foča i Novo Goražde, Geološkog instituta RS i firme Mineko, koja je koncesionar za eksploataciju rude antimona na području Novog Goražda.

Razgovaralo se o toku istraživanja rijetkih ruda na području ove dvije opštine, njihovom uticaju na životnu sredinu i lokalno stanovništvo, kao i o isplativosti malih rudnika.

Projekat eksploatacije antimona na području opštine Novo Goražde finansira Evropska unija, a stručnjaci Univerziteta Istočna Finska rade studije koja će pokazati odnos između malih rudnika i lokalne zajednice, kao i njihov uticaj na životnu sredinu, a sve u cilju razvoja opštine. Odgovor na to koliko će lokalno stanovništvo i opština Novo Goražde imati finansijske koristi od eksploatacije antimona pokazaće studija koju rade stručnjaci iz ove oblasti sa Univerziteta u Finskoj. „Ovaj rudnik u Novom Goraždu biće rudnik malih kapaciteta i neće zapošljavati veliki broj ljudi, stoga neće imati veliki uticaj na životnu sredinu. Mi ćemo kroz ovo istraživanje pokazati na koji način mali rudnici mogu biti povezani sa drugim sferama života“, rekao je Raunos Ajrener sa Univerziteta Istočna Finska.

Vlada RS koncesiju za istraživanje i eksploataciju antimona na području Novog Goražda, na 30 godina, dodjelila je firmi Mineko. Predstavnik Mineka Vladimir Rudić ističe da je ležište antimona, kao veoma rijetke rude, pokazalo da na tom prostoru postoji ekonomska isplativost eksploatacije. „Proveli smo prvu fazu detaljnih istraživanja gdje smo uradili realizaciju planiranih istražnih radova. Potrebno je da se uradi još jedan obim istražnih radova i da se odrede modeli kako realizovati eksploataciju. Ugovorom su definisani vremenski okviri i oni u velikoj mjeri zavise od rezervi antimona na terenu. Nadamo se da to neće dugo trajati“, zaključio je Rudić.

S obzirom da se opština Novo Goražde svrstava u izrazito nerazvijene opštine, rad ovakvog rudnika predstavljao bi značajan korak u razvoju ove lokalne zajednice, ističe načelnik opštine Mila Petković: „Svaka nova investicija je više nego dobrodošla jer otvara nova radna mjesta, a samim tim poboljšava i budžet opštine. Mi očekuje da se u narednih 18 mjeseci počne sa eksploatacijom rude. To bi bio značajan pomak u razvoju opštine jer su procjene da bi se na godišnjem nivou u lokalni budžet slilo dodatnih 250.000 maraka“.
Regije Foče i Novog Goražda posjeduju mineralne sirovine koje su danas rijetke a izuzetno su tražene, kaže direktor Geološkog zavoda Republike Srpske Dragan Mitrović: „Ne zna se šta je aktuelnije, da li antimon koga ima na području Novog Goražda, ili olovo cinkano-srebrnosne ili bakarne rude kojih ima na Čelebićima, u opštini Foča. Određene firme su dobile koncesije na geološka istraživanja i pri kraju su prva osnovna istraživanja da bi se mogli otvoriti rudnici. Otvaranje rudnika vršiće se po zakonima Republike Srpske, koji predviđaju istraživanja, elaborate o rezervama i rudarske projekte, nakon čega dolazi do otvaranja rudnika“.

Antimon je vrlo rijedak mineral na području Evrope. Skoro 90 odsto svjetskih nalazišta antimona nalaze se u Kini, a ostalih deset odsto na prostoru Novog Goražda, Srebrenice i jedan dio na području Zanjače u Srbiji, gdje se već eksploatiše, zaključio je Mitrović.

ISTOK