Ukupna robna razmjena BiH i Rusije iznosi oko 800 miliona KM godišnje, pri čemu biH s Rusijom ima izrazito negativnu trgovinsku bilansu od oko 700 miliona KM godišnje.

U 2017. godini trgovinski deficit BiH s Rusijom dostigao je 709 miliona KM, i Rusija je na četvrtom mjestu tabele država s kojima BiH ima najlošiju trgovinsku bilansu, iza prvoplasireane Kine, drugoplasirane Srbije i trećeplasirane Italije (podaci za 2017. godinu).

Glavnina trgovinskog deficita nastane u robnoj razmjeni Republike Srpske i Rusije, dok Federacija BiH s Rusijom ima prilično uravnoteženu trgovinsku bilansu.

Trgovinski bilans s Rusijom i za 2018. godinu biće jednako nepovoljan za BiH. Naime, uvoz iz Rusije za 11 mjeseci 2018. godine premašio je 730 miliona maraka – i to najviše nafte i plina. Istovremeno, ukupni izvoz naših firmi u Rusiju iznosio je nešto više od 112 miliona maraka, pri čemu BiH u Rusiju najviše izvozi lijekove u iznosu od oko 80 miliona KM. Riječ je o lijekovima koje proizvodi sarajevski Bosnalijek s dobrom poslovnom reputacijom na velikom ruskom tržištu.

U nastavku pogledajte dvije tabele – deset naznačajnijih izvoznih tržišta BiH, na kojima se ne nalazi Rusija, te deset država s kojim BiH ima najnepovoljniju trgovinsku bilansu.

(S.B.)