Ekonomija u BiH na aparatima: Politička kriza odbija investitore

Ekonomija u BiH na aparatima: Politička kriza odbija investitore

Bosna i Hercegovina ima najniže prilive stranih investicija u regionu. Mnogo je razloga zbog kojih BiH zaobilaze strani investitori, a sa sličnim problemima se suočavaju i domaći investitori. Poslovanje ili pokretanje poslovanja sada posebno otežava i nestabilna politička situacija.

Prema posljednjim podacima Centralne banke BiH direktne strane investicije su u prva tri mjeseca ove godine iznosile oko 426 miliona maraka, što je povećanje od 80% u odnosu na isti period prošle godine. Ovi, na prvi pogled ohrabrujući podaci, za ekonomiste nisu iznenađenje… Naime, nije bilo teško nadmašiti prvi kvartal prošle godine u kojem je zabilježen rekordno nizak priliv stranih investicija.

„Tri četvrtine tih investicija koje su ionako male pripadaju reinvestiranju, odnosno to je dobit koju su strane kompanije ostvarile na prostoru BiH. To znači da se samo jedna četvrtina može pripisati izvornim direktnim investicijama“, kaže za BN prof. dr Nikola Gluhović, ekonomista.

Dodaje da je u poslednjih godinu i po dana imamo i pojačan inflatorni pritisak tako da taj procenat mora da bude umanjen za inflaciju.

Poslodavci ističu da poređenjem podataka možemo zaključiti da je Bosna i Hercegovina, za investitore, najmanje privlačna u regionu…

„Srbija je tokom prošle godine imala nivo stranih ulaganja devet puta veći od BiH. Slična situacija je i sa Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom i drugim zemljama u okruženju, objašnjava Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

„Politička kriza odnosno poruke koje se šalju u inostranstvo su osnovni razlog što nas najveći broj investitora zaobilazi“, smatra Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Gluhović kaže da investitori gledaju koliko je stabilno određeno tržišto, koliko su sigurno njihove investicije.

„U ekonomiji su interesi vječni, a partnerstva prolazna, svi na prvom mjestu vode računa o profitu“, ističe Gluhović.

Pored stalne političke nestabilnosti, tu su i drugi ustaljeni problemi koje BiH nudi investitorima…

Poslodavci kažu da su predug proces formiranja kompanije, neefikasno pravosuđe, nedostatak radne snage, a lista se nastavlja u nedogled…

Nedostatak mjera podrške investicijama, visoka cijena rada, stroga politika inspekcijskih nalaza, nepovoljno poslovno okruženje, parafiskalna opterećenja…

Iako se, i u takvim uslovima, bilježi rast stranih investicija u BiH, u odnosu na rekordnu 2007. godinu, bilježi se i smanjenje za više od dva puta. Prije 16 godina, direktne strane investicije su iznosile oko 2 milijarde i 600 miliona maraka, a prošle godine svega milijardu i dvjesto miliona.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This