– Tanka je granica između demokratije i anarhije, odnosno bezvlašća. Iako se mogu čuti ocjene da demokratija nije savršena, ipak trenutno nema boljeg uređenja od toga, ali da bi demokratija funkcionisala na pravi način, neophodno je da institucije sistema savršeno rade i drže kontrolu procesa i kretanja. Nama je svakako u tom smislu potrebno više discipline i reda, – Kazao je predsjendik Nartodne skupštine Republike Srpske nedeljko Čubrilović.

Komentarišući postojanje “famoznih preletača” koji prelaze iz jedne u drugu stranke, Čubrilović je mišljenja da to šteti ukupnoj političkoj atmosferi u Republici Srpskoj.

“Nije dobro kada možete da “kupite” nekoga za novac ili funkciju. Uvijek se pitam koliko neko ko pridobije nekoga na takav način može da računa na njegovu lojalnost, jer su takvi ljudi spremni da sutra zbog bolje ponude urade potpuno suprotno od onoga zbog čega su došli kod vas. Sve to se podvodi pod demokratiju i slobodu razmišljanja i odlučivanja, ali smatram da to nije demokratija, nego moralna kriza sistema”, rekao je Čubrilović u intervjuu Glasu Srpske.

Kako je moguće razgraničiti političku korupciju i demokratiju, Čubrilović je kazao da je tanka granica između demokratije i anarhije, odnosno bezvlašća.

“Iako se mogu čuti ocjene da demokratija nije savršena, ipak trenutno nema boljeg uređenja od toga, ali da bi demokratija funkcionisala na pravi način, neophodno je da institucije sistema savršeno rade i drže kontrolu procesa i kretanja. Nama je svakako u tom smislu potrebno više discipline i reda”, kazao je Čubrilović.

Na pitanje šta mu ostaje upečatljivo iz svakodnevnih razgovora sa ljudima koje sreće, Čubrilović je odgovorio: – Moram reći da u velikom stepenu ispoljavaju nezadovoljstvo mnogim stvarima. Nemamo dovoljno oblasti u kojima se sistemski djeluje i na tome treba poraditi. Stranka čiji sam član zagovara upravo sistemska rješenja jer su ona bolja od ad hok rješenja i odluka koje donose pojedinci.

Prema njegovim riječima, utisak je da se može raditi mnogo bolje i mnogo sistematičnije i da ima više potencijala nego što su ih iskoristili.

“Resurse kojima raspolažemo treba postaviti na zdravije osnove kako bi dali veće efekte. To je prostor na kojem bi moglo mnogo više da se uradi ukoliko bi moja politička opcija imala veću podršku i da na tim poljima postignemo stabilnost koja bi sigurno doprinijela poboljšanju kvaliteta života na ovim prostorima. To bi značilo i više radnih mjesta i to onih koja su potrebna, a političko zapošljavanje može dovesti samo do daljeg urušavanja i ovog nivoa funkcionisanja institucija i sistema koji imamo”, kazao je Čubrilović.

(BN)