„Poslodavci ne bi smjeli štedjeti na platama radnika“, kazao je ministar financija Njemačke Olaf Scholz najavivši mogućnost povećanja minimalne satnice s postojećih 8,84 na dvanaest eura po satu.

Njemački mediji zaokret SPD-a ocjenjuju očekivanim s obzirom na uspjeh SPD-u konkurentske Ljevice na posljednjim parlamentarnim izborima. I Ljevica se, uzgred, zalaže za povećanje minimalne satnice, a cijenu od 12 eura po satu smatra minimalnim pomakom.

Trenutni propisi i planovi njemačke Vlade o najnižim plaćama predviđaju rast minimalne satnice sa sadašnjih 8,84 na 9,19 eura početkom iduće godine, a zatim i na 9,35 eura s 1. siječnjem 2020.. Tijekom 2016. minimalna satnica u Njemačkoj iznosila je 8,5 eura.

Prema pisanju portala Tagesschau.de, dio poslodavaca u Njemačkoj ne poštuje ni sadašnju odredbu o minimaloj satnici. Najviše poslodavaca koji plaćaju radnike manje od 8,84 eura po satu, tvrdi portal, nalazi se u građevinarstvu, uslugama čišćenja i održavanja te u klaonicama.

– Plaćajući radnike manje od onoga što nalaže zakonski propis, poslodavci u proračun uplate milijardu eura manje od stvarne obveze. Jedan od uzroka takvog stanja je što država provjerava svega 2,4 posto poduzetnika u zemlji – navodi Tagesschau, podsjećajući na najavu ministra Scholza da će do povećati nadzor nad poslodavcima zapošljavanjem oko 1700 novih službenika do 2021.

Analizirajući odnos minimalnih satnica u Njemačkoj s istovrsnim pokazateljima u drugim članicama Europske unije, Tagesschau ocjenjuje da su njemačke među najvišima u Europskoj uniji. Veće imaju samo radnici u Luksemburgu (11,55 eura), Francuskoj (9,88) i u Nizozemskoj gdje je minimalna satnica 9,68 eura. Portal napominje i kako u šest članica EU uopće nema odredbe o najnižoj satnici za rad.

(buka)