Delegacija Koordinacionog odbora zavičajnih hercegovačkih udruženja u Srbiji ugostila je u prostorijama Udruženja Trebinjaca „Jovan Dučić“ u Beogradu srpskog člana predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Skup je u ime domaćina Udruženja Trebinjaca „Jovan Dučić“ pozdravio Zoran Butulija, a potom je reč uzeo zamjenik predsjednika Koordinacionog odbora Svetozar Crnogorac koji je prisutne obavijestio da je nakon pisma upućenim najvišim političkim institucijama Republike Srpske, srpski član predsjedništva BiH Mladen Ivanić pokazao veliko zanimanje što je rezultiralo današnjim sastankom.

Crnogorac je prisutne upoznao i sa nedavnom posjetom delegacije Koordinacionog odbora kod Visokog predstavnika UN u BiH Valentina Incka čiji je krajnji rezultat veoma oštro pismo koje je Incko uputio načelniku opštine Smiljanu Vidiću.

Mladen Ivanić je pohvalio rad Koordinacionog odbora ocjenivši kao veliki uspjeh što je Valentin Incko reagovao tražeći jasne odgovore od načelnika Čapljine.

PROČITAJTE JOŠ:
INCKO PISAO NAČELNIKU ČAPLjINE: Vidiću, dostavite dokaze oko vlasništva zemljišta u Prebilovcima!

– Ne sjećam se da je nekada ranije Visoki predstavnik UN u BiH tako konkretno reagovao – ocjenio je Ivanić uz opasku da se ovakve stvari mogu riješiti dugoročnim i istrajnim radom.

U veoma otvorenom razgovoru on je iznio svoje viđenje situacije u Federaciji BiH, sa posebnim osvrtom na stanje u Dolini Neretve i Prebilovcima.

– Činjenica je da Srbi ni u jednom kantonu koji je pod kontrolom hrvatskog naroda nemaju status konstitutivnog naroda, a kao izgovor često se može čuti da je to iz razloga što se hrvatski narod, na nivou Federacije BiH, takođe bori za konstitutivnost – rekao je Ivanić, koji je pokazao i veliki senzibilitet prema mučeničkim Prebilovcima navodeći da je slična situacija i sa mnogim drugim srpskim stratištima u Federaciji BiH. Naveo je primjer gotovo potpuno zaboravljenih i zapuštenih Šušnjara ili Garavice ocjenivši da ni srpski mediji nisu posvetili potrebnu pažnju da se ovo pitanje nametne kao tema i vlastima u Federaciji BiH.

Ivanić se u toku razgovora osvrnuo i na proces registracije nekretnina u Federaciji BiH navodeći da je veoma važno motivisati ljude da prate stanje na terenu i iskoriste pravo da upišu pravo na svoje nekretnine.

Ivanić je rekao da razumije ljude koji su nezadovoljni zato što je rok za registrovanje nekretnina ograničen na godinu dana od trenutka kad se raspiše javni poziv i što nema poziva na kućnu adresu, ali je napomenuo da je pravo na apelaciju isteklo prije njegovog mandata i da se u ovom trenutku malo toga može promjeniti.

– Razgovarao sam sa ljudima iz Evropske unije koji finansiraju ovaj projekat i od njih dobio uvjeravanja da, ukoliko se pojave samo tri imena sa relevantnim dokazima o nepravilnostima, postojeći način registracije nekretnina mogao bi da se obori. To sam prenio i Koordinaciji za zaštitu srpske imovine u FBiH, ali do sada nije upućena nijedna konkretna primjedba – rekao je Ivanić izražavajući punu spremnost da se maksimalno angažuje.

Ivanić se osvrnuo i na nadolazeće izbore u BiH najavljujući da je ovo za njega „posljednja izborna trka“.

Ivanić je pozvao sve građane Republike Srpske koji žive i rade u Srbiji da iskoriste svoje pravo glasa i da se prijave u CiK do 24 jula 2018. godine i tako steknu pravo da učestvuju na oktobarskim opštim izborima.

– Svako ima pravo da glasa za onu političku opciju kojoj vjeruje, ali opšti je interes srpskog naroda da se na izbore izađe u što većem broju. Važno je da pokažemo koliki je potencijal srpskog naroda – zaključio je Ivanić, koji se osvrnuo i na izbore u Federaciji BiH.

– Inicijativa za zajedničku srpsku listu u Federaciji BiH je veoma zdrava i realna. Najvažnije je da ljudi u svojim lokalnim zajednicama pokažu slogu i naprave dogovor – zaključio je Ivanić i poručio da će sasvim sigurno 6. avgusta biti u Prebilovcima.

(Slobodna Hercegovina)