U izjavi za Radio Gacko, član Predsjedništva SDS Vukota Govedarica komentarisao je građansku inicijativu “Imam pravo da znam” koju je pokrenula omladina SDS, a povodom potpisivanja Plana reformi koji otvara put u NATO Republike Srspke i BiH, kao i politiku koju vodi srpski član Predsjedništva BiH Milorada Dodik po ovom pitanju. Izdvajamo najzanimljiviji dio tog razgovora.

Srpska demokratska stranka pa tako i OO Gacko pod sloganom „Imam pravo da znam“ poziva građane da svojim potpisom podrže inicijativu da se javno objavi Program reformi BiH i da se o tome raspravlja u narodnoj skupštini RS prije slanja u sjedište NATO pakta u Brisel. Kako protiče ova akcija SDS-a i koliko građani znaju, koliko su upućeni i koliko zapravo žele da znaju o ovom dokumentu?

Govedarica:
Mladi SDS sprovode ovu inicijativu a inicijativa je sadržana u jednoj najlogičnijoj mogućoj formi posle potpisivanja ovog sporazuma tog trojnog sarajevskog pakta Dodik-Džaferović i Komšić. Zašto se dokument krije odjavnosti?
Zato što se Dodik ponaša kao onaj sveštenik koji je u vrijeme najstrožijeg posta govorio narodu da treba da jede posnu hranu a on mrsio, naravno kad bi ostao sam. Taj nedostojni sveštenik je narodu govorio, ne gledajte šta ja radim, već slušajte šta ja govorim. Dakle, Dodik se ponaša kao taj nemoralni sveštenik. Stvar je sasvim jasna, ako ja vas ubjeđujem u dobronamjernost nekog dokumenta, a ne želim taj dokument da vam pokažem, onda imate pravo da sumnjate i potpuno je logično da postavite pitanje zašto on mene ubjeđuje u dobronamjernost dokument, a isti je sakrio? Logičnije bi bilo da ga pokaže i da ga objavi. S druge strane, ako je to neki dokument koji nema veliku i svoju specifičnu težinu, zašto taj dokument tajno ide u sjedište NATO pakta i Nato pakt daje saglasnot na taj dokument? Dakle, mi želimo ovom inicijativom da skupimo sasvim dovoljan broj potpisa i da poručimo srpskom članu Predsjedništva BiH da ne može tako da se ponaša, odnosno da objavi dokument koji je potpisao u tom trojnom paktu sa SDA i HDZ-om i DF-om.

Da li će taj broj potpisa zaista uticati na njegovo odluku?

Govedarica:
Kao da pitate ministra finansija Republike Srpske da li ćete prestati da uzimate kredite i da se zadužujete svakodnevno? Ja sam uvjeren da neće, ali ako je Sokrat bio čovjek koji se prije 2500 godina borio za demokratiju i njene vrijednosti u antičkoj Atini, kako onda da mi danas poslije 2500 godina sjedimo skrštenih ruku?

ISTOK