Nakon isteka roka za implementaciju vlasti na državnom nivou koji su sami sebi zadali lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a, za N1 je o trenutnom stanju u politici govorio potpredsjednik SDS-a Nedeljko Glamočak.

“Sami Sporazum koji su potpisali, nisu ozbiljno shvatili. Njegovo objelodanjivanje bilo je samo kupovina javnosti da se tom pričom bavi a ne da se formira ozbiljna i odgovorna vlast koja će izvesti zemlju iz krize. Očito da je Milorad Dodik tim Sporazumom prihvatio nastavak puta ka NATO-u i da ga je potpisao”, kazao je Glamočak te dodao:

“Milorad Dodik može prevariti svoj narod po bilo kom pitanuju ali očitio da je teško prevariti Ameriku i Rusiju.”

Komentarisao je i navode Milorada Dodika da će pokrenuti prebcivanje nadležnosti sa državnog nivoa ukoliko ne dođe do formiranja vlasti:

“Imali smo mi u NSRS mnoge druge teške teme koje je plasirao Dodik, počevši od referenduma o sudu i tužilaštvu pa smo imali proveden referendum o danu Republike koji su samo poslužili u izborima njegovim. Sve su to Miloradove manipulacije koje očito više ne prolaze.”

Istakao je mišljenje da je aktivacija MAP-a već u fazama te da ANP znači put u NATO.

“To nije članstvo ali jeste put ka NATO-u. Ono što žulja aktuelnu vlast je uvođenje pravne države, pravosuđa, sudstva, vladavine prava i pravne sigurnosti”, rekao je.

Na pitanje može li vlast bez SNSD-a na državnom nivou, potpredsjednik SDS-a Nedeljko Glamočak odgovorio je:

“Vrlo je teško bez SNSD-a da se formira vlast, ali ništa nije nemoguće. Može se naći neko drugo rješenje ne može se ostati rob i u zarobljeništvu ovakvog stanja.”

Komentarisao je i inicijativu poslanika PDP-a u NS RS, kojom traže javno objavljivanje diploma ali i komentariše SDS-ove dosadašnje učinke te buduće korake sa novim rukovodstvom.

(N1)