Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, neće se odazvati na večeru koju hrvatski član u Predsjedništvu Bih i lider HDZ-a priređuje u Mostaru u jednom privatnom ugostiteljskom objektu koji državi duguje miliionski iznos na ime neizmirenih poreza.

Čović će ugostiti večeras u Mostaru regionalne i domaće zvaničnike, a među njima neće biti predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića, koji je otkazao posjetu na koju je ranije pozvan. Jedan od razloga, kako tvrde sarajevski mediji, jeste činjenica da se večera priređuje u privatnom ugostiteljskom objektu velikog poreskog dužnika.

Čović je  večeru priredio u Ljetnikovcu Radobolja, u vlasništvu kompanije Editus City Group, čiji su osnivači, prema podacima Registra poslovnih subjekata, Vesna, Nino i Mario Slezak, odnosno supruga i sinovi mostarskog biznismena Dinka Dike Slezaka.

Dinko Slezak je, podsjećanja radi, bio vlasnik kladionica Derby Bet Shop i Intersport. Ove kladionice, prema posljednjim podacima Porezne uprave FBiH, po osnovu neplaćenog poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada državi duguju 40 miliona KM. Preciznije, Derby Bet Shop duguje 22.000.790,30 KM, a Intersport 18.843.056,99 KM.

Slezak je 2006. godine založio dio svoje imovine za puštanje na slobodu tada pritvorenog predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, a ovaj mu to, očigledno, nikada nije zaboravio.

U međuvremenu je Slezak postao vodeći hercegovački građevinar pa je dobio niz atraktivnih lokacija u Mostaru za gradnju objekata. Odnedavno je postao vlasnik i uništene kompanije Žitopromet, odnosno atraktivnih lokacija u posjedu te kompanije.

(Agencije)