Govedarice su čestita i poštena hercegovačka porodica, koja je sve sticila napornim radom. Oduvijek su sa svojim komšijama i prijateljima dijelila i dobro i zlo, a takav je i Vukota, kažu mještani sela Miholječe, odakle potiče porodica Vukote Govedarica.

Vukota Govedarica odrastao je u gatačkom selu Miholječe, tu je kršten 1979. godine, a tu je i, kako kažu njegove komšije i prijatelji. naslijedio od svog oca, đeda i prađeda da bude prije svega čovjek, a potom i sve sve što odlikuje čestite, poštene i vrijedne hercegovačke domaćine.

Najstariji mještanin Miholjača 83-godišnji Momčilo Kosović kaže da su Govedarice poznate da su uvijek bile pri ruci i znanim i ne znanim. Sa njima je dijelio i dobro i zlo, a ponosni su, kaže, što je sve te osobine naslijedio i Vukota.

Prvi Vukotin komšija i rođak Pero Govedarica naglasio je da svi u Miholjačama cijene njihovo domaćinstvo koja je oduvijek zahvaljujući poštenom i teškom radu bila među imućnijim, ali i pomogalo sve one kojima je bila potrebna pomoć. Takav je kaže Pero i Vukota.

Mogao je Vukota birati gdje će živjeti, kaže Pero Zelenović, ali je ostao privržen svojim Miholjačama i Gačanima gdje okuplja porodicu i prijatelje, ali tu i čuva pravoslavnu vjeru i patriotizam. I danas u kući Govedarica se poštuju ti običaji kaoi onda kada se to nije smjelo.

I Za Božidara Zelenovića, Vukota je primjer za poštenje i dobrotu,

“Porodica Vukote Govedarice izuzetno je cijenjna i u Gacku gdje je njegov otac Obren okupljao omladinu i učio ih prije svega da budu ljudi, da poštuju jedni druge i drže do svoje riječi”, kaže Vojin Tepavčević, Vukotin dugogodišnji prijatelj.

Svi oni koji poznaju Vukotu Govedaricu istakli su da se radi o čovjeku kojeg ništa ne može promijeniti i da se na njega u svakom trenutku mogu osloniti.

Vjeruju da će upravo Vukota Govedarica biti predsjednik Republike Srpske i da će to biti na ponos ne samo njegovih Gačana i Hergvoaca, nego i Republike Srpske.

(BN TV)